Odlomak

UVOD

Kalkulacija je računski postupak kojim se izračunavaju cene, tj. utvrđuje cena proizvoda i usluga. Naziv „kalkulacija“ potiče od latinske reči „calculus“ što znači kamenčić, jer se nekada, u praksi, kamenčić koristio kao sredstvo za računanje.

U ekonomiji znači izračunavanje, proračunavanje, predračun ili proračun. Danas su kalkulacije neizostavni metod računanja u proizvodnji, preradi, nabavci, prodaji i pružanju proizvodnih usluga. One služe za utvrđivanje svih vrsta cena, a pogotovo cena koštanja, nabavne cene i prodajne cene. Svrha kalkulacije ne služi samo utvrđivanju cene. Ona služi i kao temelj za donošenje poslovnih odluka, za kontrolu troškova i za kontrolu ekonomičnosti. Rezultat kalkulacije mogu biti i druge veličine, kao što su ukupni troškovi, tržišna cena proizvodnje, vrste troškova, finansijska dobit (ili gubitak), koeficijent ekonomičnosti i sl.

Kalkulacija uvek predstavlja određeni način razmišljanja – vaganje i ocena svrsihodnosti troškova, uočavanje povezanosti između troškova i učinka, ocena pravilnosti raspoređivanja troškova i sl.. Kalkulacijom se saznaje šta cena treba da pokrije, odnosno pokrivaju li se u celosti ili ne utrošeni elementi procesa rada. Između ostalog, kalkulacija ima i zadatke:
– da obuhvati troškove
– da rasporedi troškove

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari