Odlomak

Od pojave prvih digitalnih računara pa do danas prošlo je skoro 60 godina. Iako skromni po mogućnostima, a veliki po gabaritima, oni su na samom početku bili namenjeni da olakšaju i ubrzaju kompleksne proračune iz naučnih i tehničkih oblasti, kao i da obrađuju velike količine podataka kako u poslovnom tako i na administrativnom polju.

Pojava savremenih računara, široka rasprostranjenost i velike količine najrazličitijih korisničkih programa, uticala je na promene života ljudi širom sveta. Ova tehnologija nam pruža ogromne mogućnosti i u velikoj meri olakšava naše živote. Današnji računari koji postaju sve manji a istovremeno „snažniji― nalaze primenu gotovo u svim naučnim oblastima od planiranja, prikupljanja, proračuna i obrade podataka do analize i projektovanja procesa i vrednovanja istog. Na primer u računarskoj grafici, nastavi, obrazovanju, saobraćaju, komunikaciji, informisanju, edukaciji, umetnosti zabavi, upravljanju uređajima, bezbednosti veštačkoj inteligenciji itd. Međutim, mora se razumeti da savremena tehnologija sa sobom donosi i mnogo rizika.

Paralelno sa ovakvim razvojem računara razvile su se i računarske mreže, od kojih je najpoznatija tzv. svetska mreža – Internet. Nastanak računarstva, i njihovo međusobno umrežavanje i stvaranje jednog informacionog i globalnog okruženja, vezuje se za jednu sjajnu i pozitivnu ideju koja se odnosi na međusobnu komunikaciju na svetskom nivou.

Tehnologija sa jedne strane, može postati moćno oružje u našim rukama, međutim isto tako ono može biti usmereno i protiv nas jer je postala globalno dostupna. Nažalost, možemo da konstatujemo da je ovakav tehnološki progres pratilo i razvijanje ideje o korišćenju novih tehnologija u protivpravne svrhe.

Internet je uvećao lakoću i brzinu kojom se sprovode kriminalne radnje, uklanjajući fizička ograničenja i smanjujući fizički napor da bi se neko prevario. Na primer iz banke mogu biti ukradene milijarde dolara u ―online― okruženju za nekoliko minuta, za razliku od vremena pre pojave Interneta kada su razbojnici fizički pljačkali banke i bili ograničeni i vremenom i količinom novca koji mogu da iznesu van banke, uz ogromnu količinu utrošene fizičke energije

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Elektrotehnika

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Telekomunikacije

Komentari

Click to access the login or register cheese