Proteini, masti i ugljeni hidrati
Objavio studenti.rs 17. novembar 2021.
Seminarski radovi, Skripte, Hemija
Objavio natica_n 10. februar 2014. Prijavi dokument
Enzimi
Enzimi (grč. en- u ; zyme- kvasac) su biološki katalizatori tj, imaju moć da utiču na brzinu hemijskih reakcija . Po hemijskom sastavu predstavljaju velike I složene proteine koji imaju jedan ili više polipeptidnih lanaca . Odlika katalizatora je da ubrzava hemijsku reakciju I usmerava njen tok , a da se pri tome ne troši . Kao I svi katalizatori , enzimi funkcionišu tako što snižavaju aktivacionu energiju reakcije , I na taj način je ubrzavaju . Enzimi mogu da ubrzaju reakciju I do nekoliko miliona puta . Enzimi su veliki složeni globularni proteini koji imaju jedan ili više polipeptidnih lanaca . Deo enzima odgovoran za njegovo dejstvo je aktivni centar . Aktivni centar je udubljenje čiji je oblik veoma precizno podešen prema supstratu , slično kao ključ na bravi .
Supstrat (materija na koju enzim deluje ) ulazi u aktivni centar I vezuje se za njega pri čemu se nagradi kompleks enzim-supstrat . Supstrat se razloži na određene proizvode , a enzim ostaje ne promenjen . Na brzinu hemijskih reakcija utiče :
Podela enzima
Podela enzima prema građi :
1) Prosti enzimi (Pepsin , Tripsin , Ureaza I većina hidrolaza )
2)Metaloaktivirajući enzimi3) Složeni enzimi
Složeni enzimi su po svom hemijskom karakteru konjugovani proteini gde je za proteinski deo molekula hemijski vezan jonskom ili kovalentnom vezom neproteinski deo .
Složeni enzim , prema tome , sadrži :
Apoenzim + Koenzim = Holoenzim (složeni protein)
(proteinski) (neproteinski )
Objavio studenti.rs 17. novembar 2021.
Objavio studenti.rs 30. avgust 2021.
Objavio studenti.rs 30. avgust 2021.
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio seminaristkinja 29. jun 2022.
Objavio anagajicc 29. jun 2022.
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Komentari
You must be logged in to post a comment.