Odlomak

Ikea je jedan od najvećih I najpoznatijih međunarodnih koncerna i najveći maloprodajni lanac nameštaja i ostalih delova za domaćinstva. Osnovao ju je Ingvar Kampard, poznati švedski preduzetnik 1943. godine.
Prvi Ikea prodajni centar otvoren je u Švedskoj davne 1958. godine a potom u Norveškoj i Danskoj par godina kasnije. 70-ih godina Ikea prodajni centri su otvoreni i u ostalim delovima Evrope,ali i sveta ( Japan,Australija,Kanada) tako da je danas Ikea prisutna u 49 zemalja sveta sa 400 robnih kuća i prodajnih centara. Najveće tržište ovog koncerna je Nemačka, gde je do sada otvoreno 43 robne kuće.
Prva Ikea u Srbiji je otvorena 10. Avgusta 2017. godine, u Beogradu. Ikea planira da otvori još jednu robnu kuću u Beogradu,i po jednu u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

ISTORIJA
Ingvar Kamprad, sedamnaestogodišnji mladić koji je živeo na farmi Elmtarid u švedskom seocetu Agunarid, odlučio je 1943. godine da od male prostorije, od jedva dva kvadratna metra, na svojoj farmi napravi poslovni prostor i započne da se bavi trgovinom. Odlučio je da svoju firmu nazove po inicijalima svog imena, prezimena, farme i sela u kome je živeo. A ti inicijali su glasili IKEA.

Kamprad je započeo svoj biznis kupujući olovke, novogodišnje čestitke, šibice, upaljače, čarape i slične proizvode na veliko. Te proizvode je prodavao meštanima po niskoj ceni, ali ipak sa dovoljno profita. Da bi još više uštedeo, Kamprad je svoju robu prevozio na kamionima koji su dostavljali mleko i tako nije posebno plaćao za transport.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari