Odlomak

Informacioni sistemi postaju nezamenljivi zbog “buma informacija”, odnosno, ogromnog narastanja broja podataka, te njihovih čestih promena uz potrebu njihovog evidentiranja, obradjivanja, pohranjivanja i korišćenja u cilju donošenja poslovnih odluka na različitim nivoima odlučivanja.

Informacioni sistem je sistem koji prenosi, čuva  i obrađuje informacije  važne za organizaciju i društvo, tako da budu dostupne za svakog ko se želi njima koristiti, uključujući poslovodstvo, osoblje, klijente i druge. Cilj informacionog sistema je da dostavi pravu informaciju na pravo mesto u pravo vreme.

Brzi tehnološki razvoj zahteva da se dugoročno zna šta se hoće. Neophodno je imati strategijsku sliku razvoja informacionog sistema, koja će obezbediti kompatibilnost sistema i biti fleksibilna u prihvatanju nove tehnologije. Totalno integrisani informacioni sistem je nedostižan i nepotreban. Ono što je potrebno je dovoljno slobode kako bi korisnici mogli da razvijaju svoju inicijativu u kreiranju sistema koji im je potreban. Pri tome je potrebno poštovanje pravila koja će omogućiti da razmenjuju podatke, šta podrazumeva zajedničku mrežu za prenos, zajednički model podataka i njihov standardni oblik.

Poslovna preduzeća, druge vrste organizacija i pojedinci u savremenom društvu, zavise od informacionih sistema za upravljanje svojim operacijama i delovanjima, održavanje kompetitivnosti na tržištu, ponudu različitih usluga i unapređivanje ličnih sposobnosti i kapaciteta. Za primer, moderne korporacije zavise od računarskih informacionih sistema da bi procesovale svoje finansijske račune i poslovne transakcije, upravljale ljudskim resursima; opštinske uprave zavise od informacionih sistema za ponudu osnovnih usluga svojim građanima; pojedinci koriste informacione sisteme da bi unapređivali svoja znanja, za kupovinu, upravljanje bankovnim računima i transakcijama, kao i za različita finansijske operacije. Pošto su informacioni sistemi omogućili različite ljudske aktivnosti, samim tim su izvršili uticaj na društvo. Ubrzali su obavljanje svakodnevnih aktivnosti, uticali na strukturu organizacija, izmenili načine ponude i potražnje proizvoda na tržištu, kao i načine i shvatanje rada.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Mašinstvo

Više u Maturski Radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese