studenti
Mesto za uspešne studente

Hiperandrogenemija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hiperandrogenizam je termin koji opisuje stvaranje androgenih hormona u suvišku i podrazumeva stvaranje DHEA, androstendiona i testosterona iznad P97 za hronološku dob i stadijum pubertetskog razvoja.
Najčešći ovarijalni uzrok hiperandrogenizma je sindrom policističnih jajnika, mnogo ređe to mogu biti enzimski deficit ili tumori.
Klinička prezentacija hiperandrogenizma široko zavisi od uzroka nastanka i uzrasta pacijenta. Prenatalno izlaganje višku androgena dovodi do virilizacije, prepubertetsko do prevremenog razvoja stidne i pazušne dlakavosti, a u adolescenciji hiperandrogenizam dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa najčešće po tipu oligomenoreje ili amenoreje, hirzutizma, razvoja akni ili gubitka kose (ćelavosti).
Hirzutizam podrazumeva ekscesivno prisustvo terminalnih dlaka u androgen zavisnim zonama žena po muškom tipu.
Akne predstavljaju folikularnu bolest, sa implikacijama na čitavi pilosebacealni aparat u čijoj osnovi leži hiperproliferacija keratinocita sa abnormalnostima u diferencijaciji i deskvamaciji.
Alopecija takođe može biti posledica hiperandrogenizma u adolescentkinja. Androgena alopecija žena karakteriše se proširenjem centralnog razdeljka, više u središnjem nego u okcipitalnom delu ali i očuvanjem frontalne kosmatosti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.