studenti
Mesto za uspešne studente

ДРУШТВО С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Poslovno pravo se bavi , prvenstveno, privrednim subjektima i odnosima u koje oni stupaju u obavljanju privredne djelatnosti.

Predmet poslovnog prava je uređivanje pravnog položaja privrednih subjekata, naročito privrednih društava i preduzetnika, i oblika njihovog poslovanja i obavljanja djelatnosti za koju su registrovani.

Privredno društvo po našem pravu ima svoj poseban pravni subjektivitet nezavisan od pravnog subjektiviteta njegovih osnivač. Taj subjektivitet mu obezbjeđuje sopstvenu pravnu i poslovnu sposobnost. Tako može sticati prava i preduzimati obaveze, imati svoju imovinu, biti stranka u sporu i sl. Pravni subjektivitet privredno društvo stiče upisom u Registar kojim se uređuje registracija privrednih subjekata (APR-Agencija za privredne registre).

Pravo privrednih društava je relativno mlada grana prava koja sadrži pravne norme kojima se reguliše pravni položaj, odnosno status privrednih društava. Privredno pravo ne izučava sva društva, već samo ona društva koja imaju privredno-pravni karakter. Privredna društva se osnivaju sa jednim osnovnim ciljem, a to je sticanje dobiti. To je ključni kriterijum po kome se ova privredna društva razlikuju od neprofitnih organizacija kao što su škole, fakulteti, bolnice i dr.Isto tako, privredno pravo ne obuhvata ni pravne norme koje regulišu status drugih pravnih subjekata koji po svom karakteru nisu privredna društva iako su zajednice dobitnog karaktera (banke, zadruge, berze, osiguravajuće organ. i sl.).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.