Odlomak

 
Uvod

Tema ovog seminarskog je politički sistem Etiopije. Prvo ćemo se upoznati sa definicijom političkog sistema, a kasnije i sa političkim sistemom Etiopije. Politički sistem je jedan od podsistema globalnog društva koji predstavlja organizovanu celinu političkih institucija, ustanova, organizacija, odnosa i kulture.
Etiopija (engl. Ethiopia), zvanično Savezna Demokratska Republika Etiopija, je država u istočnoj Africi u regiji poznatoj kao Rog Afrike. Graniči se na severu sa Eritrejom, na zapadu sa Sudanom i Južnim Sudanom, na istoku sa Somalijom i DŽibutijem, sa Kenijom na jugu i nema izlaza na more. Etiopija ima površinu od 1.127.127 kilometara kvadratnih i zauzima najveći deo Roga Afrike. Ima oko 93 miliona stanovnika, sa 84% seoskog stanovništva. Etiopija je zajednica više naroda koji se razlikuju po jeziku i veri. Na severu žive Amhari i Tigranje semitskog porekla i čine 35% stanovništva. Pored njih žive i Oromi koji su naseljeni na jugu i čine najveći deo stanovništva, odnosno 40%, zatim Somali 6% i Afari 4% hamitskog porekla na istoku. Većina stanovništva govori semitske i kušitske jezike, a službeni jezik je amharski. Što se tiče vere, 55% Etiopljana su hrišćani, od toga 50% etiopski pravoslavci. Muslimani čine 40% stanovništva, a animisti 4,6%. Glavni grad je Adis Abeba. Zemlja je pretežno planinska zemlja sa visoravni u centralnom delu, međutim na zapadu, severu i istoku ona prelazi u nizijske predele koji su pogodni za poljoprivredu, čime se stanovništvo i bavi. S obzirom na to da je Etiopija jedna od najsiromašnijih afričkih zemanja, mnogi Etiopljani zavise od pomoći hranom iz inostranstva. Poljoprivreda čini 41% bruto domaće proizvodnje, 80% izvoza i zapošljava 80% radne snage. Glavni izvozni proizvod je kafa, koja čini 65% od 75% etiopske zarade od izvoza. Etiopija je prva zemlja u Africi i među prvih deset u svetu po stočarstvu.

Istorijat nastanka Etiopije
Istorija Etiopije je po mnogo čemu jedinstvena među afričkim zemljama. Sa izuzetkom kratkog razdoblja uoči Drugog svetskog rata 1936—1941. kada je bila pod italijanskom okupacijom, zemlja nikada nije bila evropska kolonija.
Prva zabeležena zemlja na području Etiopije bilo je kraljevstvo Aksum, koje se u prvom veku nove ere razvilo u pomorsku i trgovačku silu na Crvenom moru. Zemlja je primila monofizitsko hrišćanstvo u četvrtom veku, a vrhunac snage dosegnulo je u šestom veku kada je kontrolisalo i južni deo Arapskog poluostrva. Sa širenjem Islama od sedmog veka, važnost Aksuma se smanjila, a arapsko osvajanje crvenomorske obale je odseklo državu od trgovačkih puteva. Ipak, zemlja nije osvojena i uključena u arapsko-islamsku sferu uticaja kao Egipat i Sudan na severu.
U 14. i 15. veku etiopska država je uspela da održi premoć nad muslimanskim sultanatima koji su nastali uz njenu južnu granicu, ali nakon nekoliko poraza u početku 16. veka njen opstanak je doveden u pitanje. Tada je Portugal uputio vojnu pomoć Etiopiji i nakon početnih neuspeha 1543. pobeđen je muslimanski vojskovođa Ahmad Gran. Sa portugalskim vojnicima stigli su i misionari pa je Etiopija u kratkom razdoblju na početku 17. veka bila katolička zemlja. Ipak, 1632. učvršćena je tradicionalna monofizitska doktrina, a svi kontakti sa evropljanima su prekinuti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Političke nauke

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese