studenti
Mesto za uspešne studente

Prirodni izvori zagadjenja vode

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)

1.    UVOD

Voda je osnovni preduslov za život svih živih bića na Zemlji. Predstavlja jedinjenje dva atoma vodonika i jednog atoma kiseonika. Ona je izvor hrane i neophodnih minerala, sredstvo za rad, sredina za mnoge žive organizme, izvor energetskih resursa, mesto rekreacije, itd. Neophodna je za održavanje strukturnog jedinstva, ćelija, tkiva i celog organizma. U njoj se vrši transport organskih i neorganskih materija u biljkama.
Za normalan život živih bića, mora imati ispravan hemijski sastav i prirodne karakteristike. Najčistije vode u prirodi predstavljaju meteorološke (atmosferske) vode i podzemne vode. Kada voda usled uticaja čoveka promeni hemijski i biološki sastav, kažemo da je zagađena.
Očuvanje vode od zagađivanja ima izuzetnu važnost za poljoprivredu. Biljna proizvodnja, posebno proizvodnja kvalitetne, zdravstveno bezbedne hrane, je nezamisliva bez čistih nezagađenih površinskih i podzemnih voda. Zagađivanjem voda ne ugrožava se samo poljoprivredna proizvodnja već ceo živi svet kao i estetske vrednosti prirode, zbog čega ovaj problem zaslužuje izuzetnu pažnju. Očuvanje vode od zagađivanja značajno je i iz razloga što se potreba za kvalitetnom i čistom vodom u svetu naglo povećava.

2.    Zagađenje vode

Pod zagađenjem voda podrazumeva se svaka kvalitativna i kvantitativna promena fizičkih i bioloških svojstava i sastava vode. Mora, jezera i reke sve manje zadržavaju svoja prirodna svojstva. Veće reke najčešće protiču kroz više zemalja, pa problem zagađenja vodenih tokova postaje i međunarodni problem.
Izvori zagađivanja voda se mogu podeliti u dve kategorije: Jednu čine prirodni izvori zagađivanja, a drugu predstavljaju veštački. Najveću ulogu u zagađivanju vode ima čovek sa svojim aktivnostima (antropogeno zagađivanje). U procesu prirodnog kruženja vode mnoge zagađujuće materije, koje čovek proizvodi u okviru svojih raznovrsnih aktivnosti dospevaju u prirodne vode.
Zagađenje vode je prisustvo čitavog niza različitih zagađujućih materija iznad koncentracija koje određuju kvalitet vode, pa je takva voda neupotrebljiva, tj. mora se vršiti prečićavanje vode.
Razne prirodne pojave i procesi mogu negativno da se odraze na kvalitet vode. Najčešći uzroci tome su:
•    Vulkanske erupcije
•    Poplave
•    Zemljotresi
•    Visoke temperature (klimatske promene)
•    Peščane oluje
•    Oluje

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.