studenti
Mesto za uspešne studente

Anatomija insekata

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Insekti su najbrojnija i najraznovrsnija grupa zglavkara, ali i u odnosu na sve ostale životinje na zemlji. Postoji oko 1.100.000 poznatih vrsta i mnogo više nepoznatih. Zbog njihove brojnosti u zoologiji postoji posebna nauka entomologija.
Insekti su vrlo raznoliki prema svom izgledu i anatomskoj građi. Od svih kopnenih životinja insekti su se najbolje prilagodili različitim uslovima života na zemlji, u slatkoj vodi, u zemlji, u šumama, u pustinjama i na visokim planinama. Veoma mali broj živi u morima u okeanima, ali su prisutni na ušćima rijeka u mora i u priobalnim oblastima. Njihova unutrašnja i morfološka građa potvrđuje njihovu gotovo savršenu prilagodljivost različitim uslovima života.

Insekat je spolja obavijen hitinskom kožom, za koju smo ranije vidjeli da je višeslojna i često vrlo moćne građe. Sa unutrašnje strane za izbočine kože pričvršćeni su mišići. Sredinom tjelesne šupljine proteže se crijevni kanal, koji počinje usnim otvorom na glavi a završava se čmarom na spoljašnjem trbušnom segmentu.
Dorzalno od crijevnog kanala proteže se segmentisani leđni sud ili srce, a ventralno od crijevnog kanala centralni nervni sistem ili trbušna verižica.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.