Odlomak

Cvjećara RUŽA će da dostavlja cvijeće i poklone u Sarajevu i široj okolini. Cvijeće je uvijek pravi izbor kao poklon za godišnjice, rođendane, vjenčanja, Dan zaljubljenih, Osmi mart (Dan žena), kao i sve druge prilike. Naši buketi cvijeća će biti uvijek svježi, a cijene povoljne, kako bi našim klijentima obezbijedili najbolju uslugu. Cvjećara Ruža će biti  mjesto gdje se kupuje kvalitet!.

Ciljno tržište geografski obuhvata administrativno područje  Istočnog Sarajeva i okolinu uključujući Sarajevo, Ilidžu, Lukavicu, Pale, Novi Travnik, Hrasnicu, Ilijaš, Tešanj, Vogošću, Teslić, Hadžiće, Konjic i mnoga druga mjesta.

Cvjećara Ruža biće smjestena u zakupljenom prostoru ukupne površine 120 m2, namjenski prilagođenom za ovu vrstu djelatnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000,00 KM, od čega se 40.000,00 KM odnosi na osnovna sredstva, a 10.000 KM na obrtna sredstva.

Posmatrano po strukturi izvora finansiranja, vlastito učešće iznosi 15.000,00 KM (dio opreme u vrijednosti od 8.000 KM, kao i novčana sredstva u vrijednosti od 7.000 KM), dok bi 35.000 KM potrebnih za nabavku preostale opreme bilo obezbijeđeno iz kredita.

Kroz ovaj projekat planirano je zapošljavanje 3 radnika, odgovarajuće stručne spreme. Na taj način, projekat će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti.

Projekcije su rađene za period od pet godina. Projektovani godišnji prihod u prvoj godini iznosi 95.000 KM, dok u petoj godini dostiže nivo od 145.000 KM.

Projektovani gotovinski tok je pozitivan u svim godinama, što ukazuje na izraženu stabilnost i likvidnost projekta.   Sve navedeno ukazuje da ovaj projekat ima svoju tržišnu, ali i investicionu opravdanost.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari