Odlomak

Организација представља једну од најстаријих и истовремено најважнијих креација човека. Човек највећи део свог живота проводи у организацији – било да је у питању вртић, школа, факултет, компанија, спортски клуб, војска, музичка трупа. Човек једноставно не може без организације. Све организације, формалне и неформалне, држе људе на окупу за постизање заједничких циљева.

Сврха и циљеви организација могу бити различити, али без сврхе и циљева ниједна организација не би имала разлога да постоји. У данашње време, време савременог пословања, модерног начина пословања и глобалне трговине, када цео свет може да стане у једно „глобално село“, ретко можемо да видимо организације засноване на древним методама пословања. Јер, како време одмиче, са собом носи одређене промене које морамо пратити да бисмо опстали у свету савременог пословања. Резултат организовања је организациона структура. Сврха организационе структуре је постизање циљева предузећа. Организациона структура треба да омогући предузећу да брзо одговори на прилике и претње које доноси окружење и представља значајан фактор у конкурентску предност предузећа и његову стратешку позицију.

У процесу организовања формирају се параметри структуре предузећа: подела рада, расподела овлашћења, груписање јединица, координација и формализација. Они одређују облик и карактеристике предузећа. Организациону структуру предузећа можемо дефинисати као систем веза и односа између елемената у организацији предузећа који су пројектовани на релативно дуго време, а који су формално санкционисани актима предузећа (статутима, одлукама, шемама и сл.). Oрганизационе промене се односе на организационе активности у циљу унапређења пословних идеја. Самим тим долазимо до тезе да су организационе промене један од главних руководећих фактора једне организације и кључ за успех истих. У овом раду бавићемо се улогом и значајем организационих активности унутар предузећа у унапређењу пословних идеја примера компаније „apple“ и компаније „google“. Кроз сам радам такође велики значај придајемо и различитим теоријама организације као и класификацији организационих промена.

Термин “организација” може се превести као алат, инструмент или уређај (грчки: organon). Грчки филозоф Аристотел је под овим појмом разумео унутрашњу везу коју можемо повезати са стварањем организације. Може се рећи да све што нас окружује чини организацију: породица, предузећа, градови, држава, итд. Организацију чине људи у којима свака особа настоји да својим индивидуалним радом оствари свој циљ, чиме остварује заједничке циљеве целокупну организацију. За организацију нису везани само људи, већ и структуре, процеси, задаци, ресурси итд., односно све оно што је неопходно да би организација функционисала. Према Сикавици, организација се може посматрати са два аспекта, као активност у којој се одвија процес организовања или као стање у коме се посматрају резултати тог процеса.  Организација као научна дисциплина настала је као последица развоја теорије организације и науке о организацији. Ова дисциплина је уско повезана са психологијом, социологијом, економијом и другим наукама управо у циљу њеног развоја и подстицања ефикасности. Улога и развој организације треба да дефинишу методе којима ће се успоставити оптимална организација.

Управо због ширине значења, организација има више дефиниција и тумачења. Најзаступљенија теорија је да је организација средство за постизање циљева, док су друге теорије више усмерене на активности, ресурсе, удружења итд. Организација подразумева и одређене друштвене односе између појединаца који су део те целине. Поменуте тезе највећи значај придају организацији као структури, односно систему. Други дефинишу организацију као систем који је у интеракцији са окружењем, као средство за координацију активности, као систем под надзором, групу људи итд. На основу овога се може закључити да организација укључује процес организовања, тј. резултат организовања, начин на који ће се то постићи, људи, циљеви и принципи саме организације.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 43 stranica
  • Organizacija preduzeća /
  • Školska godina: 2024
  • Diplomski/master radovi, Ekonomija, Menadžment
  • Srbija,  Leposavić,  Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću  

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Komentari