Odlomak

Вођење је најзахтевнија менаџерска функција којом се запосленици усмеравају и мотивирају на обављање одређеног радног задатка. У теорији и пракси вођења постоји више стилова вођења, од аутократског с вођом као једином разином одлучивања до демократског у којем се и подређени укључују у процесе доношење одлука. Иако постоје бројна истраживања која доказују постојање узрочно-последичног односа између стила вођења и оствареног пословног резултата, још увек не постоји консенсуално мишљење о томе који је стил вођења најбољи за пословни успех компаније.

Менаџерска функција вођења бит ће приказана кроз основне четири компоненте који успешни вођа мора извршавати да би његово вођство било успешно. Мотивирање својих запосленика нужна је за остваривање основних циљева, комуникација је један од најважнијих сегмената у свакој организацији, јер без комуникације нема ни посла а ни успеха. Конфликти или сукоби су природан процес који настаје у свакој организацији усред различитих мишљења запосленика у погледу одређених задатака. Конфликти могу оставити позитиван, али и негативан утицај на организацију. Најбољи начин решавања конфликта је заправо да их и сами покушате избећи.

У раду се обрађује улога вођења менаџмента у неком подузећу. Учинковитим вођењем, менаџмент на своје следбенике преноси визију и мисију у пословању предузећа. Конфликти или сукоби су природан процес који настаје у свакој организацији усред различитих стајалишта запосленика у погледу одређених задатака. Вођство има значајну улогу у успешном управљању конфликтима јер је вођа тај који треба створити прикладне услове и атмосферу за решавање конфликта. Процес решавања конфликта укључује отворену комуникацију, активно слушање и конструктиван приступ у решавању одређених проблема.Основни циљ рада је помоћу методе студије случаја анализирати основну менаџерску функцију вођења посматраног предузећа Зелени Вир кроз четири основне компоненте вођења; вођство, мотивирање, комуницирање и конфликте.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Komentari