studenti
Mesto za uspešne studente

Elementi igre kod dece jaslenog uzrasta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Predškolsko doba je veoma osetljivo razdoblje u dečijem razvoju. Igra je najznačajnija aktivnost i sastavni deo dečijeg života. Javlja se kao osnovna specifična forma dečje aktivnosti, koja se nalazi u skladu sa psihofizičkom osobenostima dečijeg organizma.Igra je neiscrpan izvor radosti, htenja, oduševljenja, neophodnih podsticaja u izgradnji jake i čvrste ličnosti. Ona je za dete; rad, mišljenje, umetnost, realnost, fantazija, kao i mogućnost za razvoj raznovrsnih sposobnosti, osobina i darovitosti. Igra je jedini način preko koje se angažuju sve strane dečije ličnosti. Aktivnost deteta u igri povoljno utiče na razvoj organizma u celini, a posebno na disajne organe, krvotok i koštano – mišićni sistem. U procesu telesne aktivnosti razvijaju se i usavršavaju se njihove funkcije, koje su od ogromnog značaja za život deteta uopšte. U igri dete zadovoljava potrebu za kretanjem, pa se stvara vedro i radosno raspoloženje, životna radost i optimizam. Ona mu pokreće misao, razvija pamćenje, pažnju, maštu i stvaralačke sposobnosti.
Igra je poseban oblik učenja. Dete ima potrebu da razume svet koji ga okružuje i da ovlada njime. Ono u igri potvrđuje i prisvaja stečena iskustva i postaje svesno tih iskustava.
Zato se s pravom može reći da je za dete igra način života, jer doprinosi harmoničnom fizičkom razvoju, jačanju zdravlja, skladnom intelektualnom, moralnom i socijalnom razvoju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.