Odlomak

Vršnjačka grupa je zajednica u kojoj se uče norme ponašanja i vrednosti koje ne moraju uvek da se poklope sa vrednosnim sistemom odraslih ali ona predstavlja jako bitan činilac odrastanja i socijalizacije. Vršnjaci su za adolescente značajni jer zadovoljavaju osećaj pripadnosti, bliskosti i razumevanja i nepresušan su izvor informacija o svetu van porodice.U periodu slobodnog vremena mladi dobijaju prostor za druženje sa vršnjacima.U grupi vršnjaka postiže se nezavisnost od kontrole odraslih, odobravanje i prihvatanje od strane onih koji još uvek nisu popunjeni poreklom. U tim grupama postoji novi izvor nagrada za određeno ponašanje i pruža sigurnost zasnovana na osećanju prisutnosti od strane drugih. Tako se stvaraju uslovi za dalje napredovanje i dokazivanje među vršnjacima ali i u društvu odraslih.

Možemo razlikovati dva tipa vršnjačkih grupa:

– formalne grupe koje okupljaju decu i omladinu u različitim organizacijama sa različitim programom i sadržajima i imaju važnost za širenje i produbljivanje zanimanja mladih.

– neformalne grupe u koje se mladi udružuju i oko kojih se okupljaju.

Srednjoškolski domovi učenika pružaju uslove za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i zadovoljavanje učeničkih interesovanja i kreativnosti.Za razliku od formalnih grupa koje se formiraju na osnovu unapred propisanih pravila, u kojima su funkcije i aktivnosti članova formalno određene, neformalne grupe nastaju i funkcionišu spontano, bez spoljašnjih pritisaka i zahteva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Etika

Više u Obrazovanje

Više u Pedagogija

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese