studenti
Mesto za uspešne studente

Branko Ćopić

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)

Pisac, koji je svojim radom obeležio našu književnu epohu od njenog međuratnog perioda do sedamdesetih godina XX veka, već svojim imenom je bio predodređen da se posveti književnosti. Branko Ćopić, prvi Branko u Bosanskoj Krajini, dobio je ime po pesniku Branku Radičeviću.

Svoj književni put otpočinje sećanjem na detinjstvo koje je proveo pod Grmečom, a koje predstavlja motivsko i emocionalno središte većeg dela njegovog književnog rada.
Stvaralaštvo Branka Ćopića je obimno i žanrovski raznovrsno, bio je prevashodno pripovedač, romanopisac, pesnik i dečiji pisac, a napisao je i dve drame i filmski scenario.

Celokupno njegovo delo, doratno, ratno i posleratno poniklo je sa istog, zavičajnog, folklornog tla. Uzore u svom stvaralaštvu Branko je našao u Kočiću i Ivi Andriću od kojih je nasledeo duboko osećanje za zemlju, ljude i jezik. Tradicionalizam, narodni duh, realizam i angažovanost su osnovni elementi Ćopićeve poetike. Njegova angažovanost ispoljavala se na tradicionalan način, više u služenju narodu – u opredeljenju za tradicionalne ideale, za slobodu, socijalnu pravdu – nego u predanosti ideji i pokretu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.