Odlomak

Дојење је природан начин да се детету обезбеди нутритивно богата, адекватна и безбедна храна неопходна за његов раст и развој. Бројна истраживања потврђују да дојење има изузетно важне биолошке, психосоцијалне и економске користи за дете и мајку. Током лактације долази до промена у саставу мајчиног млека, које је у свом саставу и количини увек прилагођено потребама детета. У првих шест месеци живота детета мајчино млеко обезбеђује све неопходне хранљиве материје без потребе за дохраном, која се мора увести након шест месеци искључивог дојења, с обзиром да само мајчино млеко више није довољно да задовољи енергетске потребе детета. . Упоређујући формулу са мајчиним млеком, формула млеко је само храна, док је мајчино млеко комплексна, жива хранљива течност која садржи антитела, ензими и хормони, од којих сваки позитивно доприноси здрављу. 

Дојење показује краткорочне и дугорочне здравствене и економске предности за децу, мајке и друштво у целини. Процењује се да се око 302 милијарде долара годишње изгуби у свету због не-дојења. Деца која нису дојена захтевају више новца за одрастање, делом због средстава за куповину хране за бебе, а делом због болести које се чешће јављају или су теже у односу на децу која су дојена. Препоруке Светске здравствене организације (СЗО) и УНИЦЕФ-а значајно су еволуирале кроз бројне дискусије. У периоду од 1991. до 1995. СЗО и УНИЦЕФ препоручили су почетак дохране између 4 и 6 месеци. Године 1996. донета је нова резолуција са препоруком да се прихрана почне са 6 месеци. СЗО је 2002. препоручује почетак дохране са 6 месеци. Неке од међународних професионалних организација и даље прихватају ову тачку гледишта СЗО и УНИЦЕФ-а са одређеним опрезом и препоручују да се дохрана не уводи пре 17. недеље, а најкасније до 26. недеље живота. 

Могу се јавити одређене компликације током дојења као што су удубљене, испуцале и болне брадавице, застоје дојке, маститис, зачепљени канали и инфекција, што захтева интервенцију медицинске сестре како би се омогућио нормалан ток и благовремено одржавање дојења. 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 49 stranica
  • промоција здравља Миле Деспотовић
  • Školska godina: 2024
  • Diplomski/master radovi, Briga o lepoti, Fitomedicina, Medicina
  • Srbija,  Ćuprija,  Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji   академија васпитачко медицинских студија одсек ћуприја

Više u Briga o lepoti

Više u Fitomedicina

Komentari