Odlomak

           Obavljajući svoju osnovnu delatnost –kupovinu i prodaju robe, trgovinska preduzeća imaju odgovarajuče troškove koji čine deo troškova prometa. Troškovi predstavljaju vrednosno izražen utrošak faktora procesa rada u cilju stvaranja određenih učinaka. Pored toga, utroškove spadaju i odgovarajućći troškovi proizvodne pripremljenosti uslovljeni kapacitetom preduzeća. Između proizvoda i usluga s jedne i tropkova s druge strane, postoji čvrsta međusobna povezanost.

          Troškovi se evidentiraju u klasi 5: RASHODI. Razlika između troškova i rashoda je utome što se tropkoi uključuju u obračun cene koštanja, dok se rashodi ne uključuju ( oni predstavljaju definitivno trošenje).

        Evidentiranj erashoda ( troškova) se vrši u glavnoj knjizi finansijskog knjigovodstva ( na računima propisanim kontnim okvirom ) i u dnevniku glavne knjige finansijskog knjigovodstva. Ne mora da se vrši analitičko raščlanjavanje rashida ( troškova) u finansijskom knjigovodstvu, jer se oni prenose na klasu 9 u kojoj se vrši njihovo dalje sortiranje i raščlanjavanje.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Troskovi poslovanja u preduzecu /
  • Školska godina: 2014
  • Seminarski radovi, Ekonomija, Menadžment
  • Srbija,  Užice,  ALFA UNIVERZITET - Fakultet za trgovinu i bankarstvo  

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Komentari