Odlomak

Uvod

Danas, kada je internet dio poslovne svakodnevnice, pruža vam se mogućnost da upravo zahvaljujući globalnoj dostupnosti interneta unaprijedite svoje poslovanje.
Ova usluga predstavlja sve načine poslovanja putem interneta: kupnja i prodaja dobara i usluga te novčani transfer sredstava elektronskim putem, promocija i marketinške aktivnosti te puno više toga.

Trgovina putem interneta je najprofitabilniji obilik trgovine. Razlog takvoj profitabilnosti su jednostavnost i niski troškovi. Internet trgovina nema radno vrijeme, kupovanje je moguće 24 sata dnevno, a proizvod je dostupan i onim najudaljenijim internet korisnicima.
Više od 300 milijuna korisnika Interneta u svijetu postaju potencijalni kupci i ne plaća se zakup poslovnog prostora jer je umjesto trgovine potreban samo jedan Internet site. Internet tržište je jedno od najvećih svjetskih tržišta u razvoju. Postoji li kvalitetna ponuda, korisnici se lako odlučuju na kupovinu putem Interneta jer ona podrazumijeva veći izbor, jednostavnu usporedbu cijena između više prodavača te uslugu dostave na kućna vrata, što znači uštedu vremena. Sve informacije ili cijene u Internet trgovini mogu se odmah promijeniti kako bi informacija što prije stigla do kupaca.

1. E- trgovina

    1.1.  Osnovni koraci pri planiranju e- trgovine

Sve je više kvalitetnih virtualnih trgovina na  internetskom prostoru. Nudi se sve šira paleta proizvoda i usluga: od usluga organizacije i rezerviranja putovanja, odjeće i obuće, proizvoda za ljepotu i zdravlje, knjiga i stručne literature do dostave pizze na kućna vrata. Mnogi menadžeri tvrtki i vlasnici postojećih web stranica razmišljaju o pokretanju virtualne trgovine.

Nekoliko je osnovnih koraka pri planiranju virtualne trgovine.
Planiranje virtualne trgovine je kreativni proces koji se ostvaruje u šest koraka:
1.    Donošenje odluke i rokova o uspostavljanju virtualne trgovine
2.    Izbor asortimana proizvoda i usluga
3.    Izbor načina plaćanja u virtualnoj trgovini i organizcija distribucije proizvoda
4.    Registracija domene i otvaranje Web mjesta (serverska podrška)
5.    Kreiranje web stranica za virtualnu trgovinu
6.    Plan održavanja i promocija virtualne trgovine
Prvi i osnovni korak pri prijelazu na elektronički način trgovanja jest donošenje odluke managementa kompanije o uspostavljanju elektroničkog prodajnog mjesta (engl. Electronic Point-of-Sale, e-POS). Odluka mora biti posljedicom analize i dobroga promišljanja ciljeva koji se žele ostvariti e-trgovinom (ili njihovom mrežom). Nije rijedak primjer da se puko pojavljivanje tvrtke na Internetu smatra činom koji je sam po sebi dovoljan i koji će nužno dovesti do pozitivnih promjena u poslovanju i poboljšanju poslovnih rezultata. To je, na žalost, jako daleko od istine.

Naime, uspostavljanje e-trgovine je, doduše, naizgled vrlo jednostavno: ono se svodi na otvaranje stanovitog Web mjesta, izbor asortimana proizvoda i usluga, odabir načina plaćanja pri kupnji u trgovini te kreiranje odgovarajućih web stranica što je, dakle, peti korak u procesu pokretanja elektroničkog načina trgovanja. To praktički znači da treba definirati naziv vlastite web adrese i buduću web trgovinu smjestiti na Internet (engl. web hosting). Pri definiranju vlastite web adrese treba nastojati da ona bude informativna, nedvosmislena, atraktivna i originalna.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Trgovina

Komentari

Click to access the login or register cheese