Odlomak

Pod prenosivim računarom podrazumeva se računar koji se može preneti sa jednog mesta na drugo.Njihova “mobilnost” i obično manje dimenzije kao potencijalna proširivost dodatnim specifičnim elementima omogućuju im određene prednosti u odnosu na klasične desktop računare.

Za početak razvoja samog koncepta prenosnog računara može se smatrati jedan od zaposlenih u kompaniji Xerox Parc (Alan Kej).On je predstavio svoj koncept ručnog prenosnog računara fiksne tastature i malih dimenzija i mase koji je nazvao DynaBook.Što )e za svoje vreme (1968. godina) kada su računari bili velikih dimenzija i zahtevali mnogo energije i specifične radne uslove predstavljalo prilično vizionarski koncept.

Prvi prenosni računar proizveden je 1979 od strane GM-Research, male firme u Kaliforniji. Mašina koja je dizajnirana i patentirana od strane Džejms Murez-a,zvala se Micro Star i kasnije je promenjeno ime u The Smale One . Iako Xerox tvrdi da su dizajnirali prvi takav sistem, mašina koju Murez predstavio je bila prva na tržištu koja je kao takva dokumentovana u publikaciji u to vreme.

Već 1979 vlada SAD je ugovorila kupovinu ovih mašina,kao i ostale velike kompanije tog vremena (Sandia Labs, General Dynamics, BBN...) kao i nekoliko desetina pnvatmh lica i preduzeća širom sveta.

Prvi masovno proizvedeni računar je Ozborn 1 i ravijen je od strane Adama Ozbon-a1. Još jedno od rano predstavljenih prenosnih računara 1982. je i Kaypro. U januaru 1983 je predstavljeno i prvo IBM PC kompatibilni prenosni računar Compaq Portable.

Prvi potpuno kolor prenosni računar bio je Komodor SX-64 (predstavljen januara 1984.) U aprilu 1984. Apl je predstavio svoj prenosni računar Apple Ilc,ali ga nije pustio u proizvodnju do 1989. godine. Te godine je pušten u prodaju Macintosh portable. Mascintosh portable je za svoje vreme važio za težak,skup i prenosni računar u odnosu na svoju tadašnju konkurenciju (Compaq SLT,Nec Ultra-Light),ali sa nekim prenostima kao što je tzv. MAC operativni sistem,trakbal i brži procesor.

Apl se nije zaustavio samo na ovom modelu i već 1991. je predstavio PowerBook 100 koji je u odnosu na svoj prethodnika imao manje dimenzije i težinu.

Prvi Apl-ov prenosni racunar (laptop) bio je PowerMac 165c (predstavljen 1993.) i imao je podršku za 256 boja.

Apl je 1994. godine je pustio u prodaju serija laptopova Powerbook 500 koji sadrže tehnologije koje su i danas prisutne,kao npr. trakpad,stereo zvuk,ugrađen mrežni priključak,proširiv slot,automatski prelazak u tzv. sleep mod kada se zatvori…

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Komentari