Odlomak

Imunizacija spasava više miliona života svake godine. Vakcine omogućavaju zaštitu dece od ozbiljnih bolesti i zato igraju centralnu ulogu u smanjenju smrtnosti i očuvanju zdravlja dece. Vakcinama se danas štiti više dece nego ikada ranije, ali skoro jedno od pet odojčadi u svetu, tačnije 19,5 miliona dece, ne prima ni najosnovnije vakcine, što tu decu čini osetljivim na opasne bolesti. Više od 1,5 miliona dece umre godišnje od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Imunizacija je dokazana, isplativa strategija javnog zdravlja koja štiti i pojedinca i celu zajednicu. Istovremeno, imunizacija je postala žrtva svog uspeha, jer su mnoge bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama postale toliko retke da neki ljudi veruju kako su zauvek iskorenjene, pa ne shvataju koristi od imunizacije.

Međutim, bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama i dalje predstavljaju pretnju širom sveta. U Evropskom regionu SZO, koji obuhvata 53 države članice sa tradicionalno visokom pokrivenošću imunizacijom, ponovna pojava malih boginja, rubeola i velikog kašlja pokazuje da su ovi rizici stvarni. Sadašnje stope pokrivenosti imunizacijom u Evropskom regionu SZO nisu dovoljne da se osigura imunitet i zaustavi širenje bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama u regionu.

Vakcina stimuliše imuni sistem da proizvodi antitela koja štite vakcinisanu osobu od određene bolesti. Ako je većina populacije u zajednici vakcinisana protiv neke bolesti, celokupna zajednica će biti zaštićena, pa i oni koji nisu primili vakcinu.

Ovaj trend treba povezati sa znanjem i stavovima roditelja/negovatelja o vakcinaciji, pošto je ponašanje vezano za vakcinaciju povezano sa stavovima. Neke od barijera za vakcinaciju su opisane u svetskoj literaturi.

Dostupnost takvih informacija predstavljala bi ključni preduslov za pokretanje dijaloga između zdravstvenog sistema i njegovih korisnika – šire zajednice – u uklanjanju mitova i nepoverenja u pogledu neophodnosti i bezbednosti vakcinacije. Proaktivni pristup komunikaciji može pomoći u ublažavanju negativnog uticaja glasina i dezinformacija na sprovođenje imunizacije.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Farmacija

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese