Odlomak

Kolokvijum iz agroekonomije

1. Gde su koreni nastanka sistematizovanog skupa znanja o poljoprivredi? Pojava Fiziokratske škole u XVIII veku daje zamah razvoju ekonomskog agrara a posle nje najupečatljivije tragove ostavlja Arthur Young koji se prvi bavi „optimalnom veličinom poljoprivrednog gazdinstva”.Pod njegovim uticajem se javlja tzv. racionalistička škola agrarne ekonomije. U drugoj polovini XIX veka značajna je američka škola agrarne ekonomije i ruska agroekonomska misao.

2. Merkantilizam Merkantilizam predstavlja prvu školi ekonomske misli vezanu za prvobitnu akumulaciju kapitala. Ovo je prvi stepen u evoluciji kapitalizma nazvan trgovačkim. Doktrina je razvijena tokom 16. i 17. veka. Bogatstvo nacije meri se novcem (plemeniti metali) koji se stvara u prometu, dok su proizvodne delatnosti dugo zanemarivane. Tek u kasnijoj fazi razvoja doktrine, pored trgovine (naročito izvozne), određeni značaj dobiće zanatstvo pod državnim protekcionizmom.

3. Kameralizam Kameralizam predstavlja posebnu varijantu merkantilizma razvijenu na prostoru Austrije i Nemačke. Vladao je u periodu od 16. do 19. veka. Sinonim bogatstva takođe su plemeniti metali. Njima se obezbeđuje blagostanje vladara koje se istovremeno identifikuje sa blagostanjem i bogatstvom čitave nacije. Kameralisti su obično državni činovnici čiji je zadatak da iznalaze načine za punjenje državne kase. Razvijene su brojne grane kameralne nauke: zakonodavstvo, državna uprava, trgovina…

4. Fiziokratizam- predstavlja školu ekonomske misli koja je oformljena u Francuskoj sredinom 18. veka. Javlja se kao reakcija na težak položaj poljoprivrede u koji je dovedena vladavinom mekrantilizma odnosno kameralizma. U takvom upravljanju zemljište je baza stvaranja bogatstva radi čega se poljoprivreda smatra najvažnijom privrednom delatnošću. Jedino rad u poljoprivredi stvara društveno bogatstvo, jedino je poljoprivreda u stanju da daje prinos koji je veći od nastalih troškova tzv. neto proizvod.

5. Industrijalizam Industrijalizam označava fazu privrednog razvoja kada se kapital i radna snaga sele iz agrarnih aktivnosti u industriju kao vodeći sektor svake nacionalne ekonomije. Četiri modela industrijalizma: evropski industrijski dualizam, sovjetski model industrijalizacije, modeli dualne ekonomije namenjeni zemljama u razvoju i ruralna industrijalizacija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese