Odlomak

ORGANIZOVANI KRIMINALITET U ŠPANIJI

Iako je Španija jedna od zemalja koja se nalazi na trasi kokaina iz Južne Amerike do Evrope, trgovina narkoticima nije najveća pretnja organizovanog kriminaliteta u toj zemlji. Španija u posljednje vrijeme najviše strahuje od separatističke organizacije ETA koja sebe naziva oslobodilačkom organizacijom ( nešto nalik na OVK na Kosovu).

 

 

 

Euskadi Ta Askatasuna
ETA je baskijska teroristička i separatistička organizacija osnovana 1959..godine. ETA je skraćenica od Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači Baskijska domovina i sloboda. Vlade Španije, Francuske, SAD-a, Evropsk aunija i još nekih zemalja ETA-u smatraju terorističkom organizacijom. U periodu od 1968. do januara 2008 po podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova ETA se tereti za ubistvo 821 žrtave . Njeni pripadnici koriste terorističke napade na vojne, policijske i civilne ciljeve radi prizivanje pažnje javnosti u Španiji i svijetu na „baskijski problem“, kako oni nazivajutežnju za nezavisnom Baskijom i sjedinjenjem sa ostalim istorijskim baskijskim teritorijama

ETA je nastala transformacijom dijela studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franka i za očuvanje baskijske kulture. Ova paravojna organizacija je najaktivnija teroristička organizacija u zapadnoj Evropi. Oni se već duže od tri decenije zalažu za stvaranje nezavisne države Baskije na teritoriju regije Baskija koja obuhvata više pokrajina Španije i dijelove jugozapadne Francuske. Odgovorna je za desetine otmica, a najpoznatija žrtva je španski premijer Luis Carrero Blanco. Znak njihove organizacije je zmija koja se uvija oko sjekire. Preko 500 njihovih militanata su zatvoreni. ETA se žestoko protivi izgradnji željeznica i nuklearnih elektrana koje smatraju vrlo štetnim za okolinu i nepotrebnim za Baskiju. Nakon Francove smrti , za vrijeme prelaznog razdoblja u demokratiju, ETA se podjelila na dve odvojene organizacije: jedna frakcija je postala ETA političko-vojna ETA (pm) i druga ETA vojna ili ETA (m). Obe organizacije su odbijale ponude o amnestiji, te nastavile svoju nasilnu borbu. Godine 1978-1980 su se pokazale najkrvavijima za ETA-u. sa 68, 76 tj. 91 žrtvom.
Za vrijeme Francove diktature ETA-u je tolerisala francuska vlada,dozvoljvajući im slobodno kretanje Francuskom, verujući kako time potpomaže rušenje Francove vlasti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese