Odlomak

Odeća kao bitna komponenta predstavlja posebno mesto u ljudskom društvu i predstavlja odlike jednog vremena i načine  života u tom vremenu i stoga je proizvodnja odeće jako bitna za svaku zemlju.

 

Kroz istoriju odeća se menjala naročito u vreme vladavine careva, vojska je imala prepoznatljivu odeću kako bi se ratnici u borbi prepoznavali. Vremenom je odeća postala glavna odlika ipotreba svakog pojedinca i time označavala poreklo, stil i želju tj, ukus.

Danas je to stvar prestiža, i svi modni trendovi nastaju inspiracijom umetnika. Te kreacije rade velike modne kuće i preduzeća. Svaki komad odeće mora proći kroz niz tehnoloških postupaka izrade.

 

U ovom radu biće istražen samo jedan mali deo odevnih predmeta koji pripadaju dečijoj odeći od ukupnog širokog asortimana odevnih proizvoda. Ove činjenice proizilaze iz procene prosečne potrošnje u industrijski razvijenim zemljama kao i iz odnosa na zahteve u pogledu fiziološke funkcije i upotrebnih svojstava dečije odeće, te ako se tome doda snažan uticaj tehničko-tehnološkog razvoja i tendencije u gradnji nove tehnike za stvaranje boljih uslova za optimizaciju procesa, sve kraći vek eksploatacije opreme i slično dolazi se do spoznaja o nužnosti da projektovanje u tekstilnoj industriji treba postavljati na naučne osnove.

 

U radu se istražuje tehnološka linija proizvodnje dečije odeće po principu preduzeća “Forma VS”.  Ispitivanje se vrši na osnovu tri modela: Bodija za dečake, majice za dečake i dux za devojčice. Dobiće se vremena koja su potrebna za izradu svakog modela pojedinačno. Materijalni bilans po jedinici proizvoda, na dnevnom nivou i na godišnjem nivou.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Komentari

Click to access the login or register cheese