Zdravstvena ispravnost predmeta opste upotrebe iz uvoza
1.UVOD
Predmeti opšte upotrebe jesu materijali i predmeti koji dolaze u neposredan kontakt sa hranom i predmetima široke potrošnje.
Materijali i predmeti koji dolaze u neposredan kontakt sa hranom su:
-materijali od kojih su izrađeni predmeti opšte upotrebe koji dolaze u neposredan kontakt sa hranom,
-predmeti koji dolaze u neposredan kontakt sa hranom
(posuđe, pribor, oprema, uređaji i ambalaža koje se koristi u poslovanju sa hranom).
Proizvodnja predmeta opšte upotrebe jeste njihova primena, obrada, dorada, pakovanje i skladištenje kod proizvođača.
Stavljanje na tržište predmeta opšte upotrebe jeste prevoz, skladištenje, prodaja, korišćenje, odnosno upotreba predmeta opšte upotrebe u pružanju usluga, kao i svaki drugi način stavljanja na tržište, uključujući njihov uvoz i izvoz.
1.1 Zdravstvena ispravnost namirnica i predmeta opšte upotrebe
Pod zdravstvenom ispravnošću namirnica podrazumeva se higijenska ispravnost namirnica i ispravnost njihovog sastava u pogledu energetskih, gradivnih i zaštitnih materija koja ima uticaja na biološku vrednost namirnica.
Na tržište se sme staviti samo zdravstveno ispravan predmet opšte upotrebe tj. Ispravan u pogledu senzoričkih svojstava, vrste i sadržaja štetnih stvari, u pogledu deklaracije, sastava i mikrobiološke ispravnosti tamo gde je potrebno, i koji ne može prouzrokovati štetne uticaje na zdravlje ljudi i okolinu.
Zdravstveno neispravnim smatra se predmet opšte upotrebe ako:
Su predmetu opšte upotrebe sastav ili senzorička svojstva zbog fizikalnih, hemijskih, mikrobioloških ili drugih procesa izmenjeni u tolikoj meri da nije prikladan za upotrebu;
Je po svojoj nameni, sastavu, obliku, načinu izrade ili obrade opasan po zdravlje kada se upotrebljava u svrhu za koju je namenjen i na predviđen način;
Sadrži sastojke koji nisu dopušteni pravilnikom ili ako ih sadrži u nedopuštenoj količini;
Sadrži mikroorganizme u količinama većim od dopuštenih pravilnikom ili druge mikroorganizme štetne za zdravlje;
Sadrži štetne supstance iznad dozvoljenih količina;
Sadrži prirodne štetne supstance u količinama štetnim za zdravlje
U dodiru sa hranom ili drugim predmetom opšte upotrebe ispušta štetne supstance u količinama većim od propisanih ili supstance koje mogu menjati senzorička svojstva hrane i predmeta opšte upotrebe ili prelaze količine štetne po zdravlje;
Sadrži radionukleotide
Je mehanički oštećen primesama koje mogu biti štetne po zdravlje ljudi ili izazivaju odbojnost;
Mu je istekao rok upotrebe označen na deklaraciji i onaj koji nema podatke o roku upotrebe, ako se radi o proizvodu za koji je to izričito propisano pravilnikom
Takođe, higijenski neispravnim smatraju se namirnice i predmeti opšte upotrebe koji ne ispunjavaju uslove u pogledu deklarisanja, odnosno sadržaja deklaracije propisane zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe i posebnim pravilnicima o zdravstvenoj ispravnosti i kvalitetu životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, i to:
-ako namirnice i predmeti opšte upotrebe u originalnom pakovanju ne poseduju deklaraciju;
-ako im se iz deklaracije ne može utvrditi rok upotrebe;
-ako im je istekao rok upotrebe naznačen na deklaraciji;
-ne sadrže oznake o nazivu i količini upotrebljenih aditiva;
-ne sadrže podatak o sastojcima koji su dodati radi obogaćivanja i količinu tih sastojaka;
-nemaju oznaku “Dijetetski proizvod“;
-ako namirnice i predmeti opšte upotrebe koji se prodaju u rasutom stanju (rinfuzi) na ambalaži iz koje se prodaju nemaju podatke iz deklaracije.
Više u Skripte
Regioni u Srbiji – Ekonomska analiza
- Ekonomska analiza privrednih subjekata
- Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija · Beograd
- 11 stranica
Beleške za PS
- ps
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Arhitektonski fakultet · Alibunar
- 20 stranica
Uvod u knjigovodstvo proizvodnje
- Knjigovodstvo proizvodnje
- 21 stranica