Odlomak

Jadi mladog Vertera

Roman je napisao Gete 1774. godine.Ovo je najznačajniji roman njemačkog romantizma proizašao iz književnog pokreta Sturm und Drang, ujedno i najava vrhunskog djela Vajmarske klasike.

Romantizam, suprotno klasicističkoj poetici, ističe potpunu slobodu mašte, suprotstavljajući se svim oblicima normativnog stvaralaštva. Period romantizma je obilježen izoštrenim subjektivizmom i osjećajnosti – ljudska emocija uzdignuta je do punog intenziteta. Romantični junaci osjećaju potpuni nesklad između sebe, svojih moralnih načela i društvenih konvencija s kojim su suočeni. Taj raskol rađa osjećaj osamljenosti, promašenosti i neshvaćenosti.

Ovaj roman je koncipiran u obliku pisama, dnevnika ili memoara. Veći dio radnje ispričan je u pismima, koja Verter piše prijatelju Vilhelmu jer su pisma bila pogodna za izražavanje osjećanja ličnosti: u pismima prijateljima, junak ili junakinja opisuju svoje emotivne reakcije na ono što se događa u životu. Ovaj roman pripada tzv. dobu sentimentalizma.
Izgubivši racionalističku i klasicističku vjeru u moć razuma, pisci su počeli prikazivati čovjeka kao osjećajno biće, koje je često suočeno sa moralnim i socijalnim problemima koji prevazilaze njegove snage, zbog čega je ishod tog suočavanja obično tragičan.
Verterova pisma sakupio je tobožnji izdavač i odlučio ih objaviti u obliku knjižice.
Pisma, a time i roman, podijeljeni su u dva dijela: prvi dio obuhvata period Verterovog boravka u jednom gradiću, a drugi njegov odlazak iz gradića te ponovni povratak. U drugom dijelu romana slijed pisama prekida se pripovijedanjem izdavača i Verterovim intimnim zapisima.

Roman započinje izdavačevim obraćanjem čitaocu: ”Sve što sam mogao pronaći o povijesti bijednog Vertera marljivo sam sakupio, a sada, evo, iznosim to pred vas, i znam da ćete mi bit zahvalni.”
Verter, mladić koji još ne zna šta želi raditi u životu, napušta građanski svijet i dolazi u gradić V.Kao izgovor za odlazak poslužili su mu neriješeni poslovi oko nasljedstva njegove majke. Priroda kojom je okružen pogoduje razvoji njegovog slikarskog talenta. Svojom prostodušnošću i srdačnošću osvaja večinu mještana. Jednog dana pozvan je na ladanjski bal na kojem upoznaje Lotu, kćerku upravitelja kneževog vlastelinstva, koja se od smrti svoje majke brine za osmeto braće i sestara.
Verter je očaran njenim prirodnim držanjem i plemenitim osjećajima.Iako mu je otprije poznato da je Lota zaručena, on potiskuje tu spoznaju i zaljubljuje se u nju.Za vrijeme bala izbija oluja.Gledajući olujnu noč oboje su pomislili na Klopštokovu pjesmu  i među njima se u trenu stvorila duboka povezanost.Otada Lota i Verter provode mnogo vremena zajedno.
Kada se Albert, Lotin zaručnik, vratio s jednog poslovnog putovanja, Verterovi osjećaji su se počeli postepeno mijenjati. U Albertovoj prisutnosti Verter spoznaje neostvarivost svoje ljubavi prema Loti. Iako je Albert simpatičan i ugodan čovjke, odnosi između njih dvojice s vremenom postaju napeti. Albert strpljivo prihvata Verterove nježnosti i bezazlene iskaze ljubavi želeći sačuvati Lotinu naklonost i Verterovo prijateljstvo. ”Taj čestiti Albert, koji nijednom hirovitom neljudnošću ne ometa moju sreću, koji me okružuje srdačnim prijateljstvom, i kome sam poslije Lote najdraži na svijetu.”

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari