Odlomak

Опекотина  (combustio) једна од најчешћих термичких повреда у свету. Готово да нема особе која се као дете, али и касније, није опекла на врелу ринглу шпорета, просула по себи врело млеко или кафу и задобила опекотине.

Опекотина је врста хипертермичке повреде која може настати дејством електричне струје, хемикалија, суве топлоте, вреле течности и гаса, зрачења или трења. Опекотина може  бити различите величине, у зависности од захваћене површине тела, различите тежине, у зависности од степена оштећења ткива и са различитим компликацијама. Оштећења мишића, кости, крвних судова и унутрашњих органа, настају код дубоких опекотина (у односу на површину тела) и праћена су јаким болом због повреда живаца [1].

Зависно од степена оштећења опекотине могу бити праћене бројним потенцијално смртоносним компликацијама, укључујући шок, инфекције, поремећај метаболизма електролита и поремећај дисања (код удахнутих врелих гасова и пара). Стога је допринос здравствених радника у збрињавању ових пацијената од великог значаја

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Zaštita na radu

Komentari

Click to access the login or register cheese