Odlomak

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora za razvoj i održavanje života svih živih bića. Raznovrsna ishrana, bogata vitaminima i mineralima utiče pozitivno na rast, razvoj i održavanje funkcija organizma. Shodno tome, nepravilna i insuficijentna ishrana jako loše utiče na cjelokupno zdravlje organizma i može biti uzročnik raznih oboljenja. Usna duplja i zubi imaju jako bitnu ulogu u pripremi hrane za dalje korišćenje i varenje. Vrsta namirnica, način pripreme hrane, kao i navike u ishrani mogu biti uzročnici brojnih oboljenja i malformacija usta i zuba. Oboleli zubi mogu delovati kao fokalno žarište i izazvati poremećaj u radu digestivnog trakta, srca, oka, bubrega i zglobova.

ISHRANA I KARIJES

Opšte je poznata činjenica da su šećeri etiološki faktor za nastanak dentalnog karijesa. Sprovedena istaživanja doprinijela su tome da se bolje definiše sama uloga šećera u tom procesu. Šećeri sami po sebi nemaju negativan uticaj na zube, ali bakterije dentalnog plaka proizvode organske kiseline kao produkt fermentacije šećera. Nastale kiseline snižavaju pH vrednost i dovode do poremećaja ravnoteže usne duplje, kao i do demineralizacije tvrdog zubnog tkiva. U početnim stadijumima štetnog delovanja nastalih kiselina demineralizacija zubnog tkiva se ogleda u promeni veličina pora, ali bez dubljih oštećenja. Do nastanka lezija dolazi ako se naruši balans između demineralizacije i remineralizacije u smeru ka dodatnom gubljenu minerala iz zuba i ako taj disbalans potraje. Pljuvačka igra bitnu ulogu u vraćanju ove ravnoteže jer ima ulogu regulatora pH vrednosti, takozvanu pufersku ulogu. Osobine hrane koje se uzimaju u obzir kada se procenjuje njihova kariogenost (sposobnost da izazovu karijes) jesu oblik hrane, vreme zadržavanja u usnoj duplji, frekventnost unosa, sastav hrane, potencijal hrane da stimuliše lučenje pljuvačke, ali i kombinacija hrane koja se unosi. Gazirana pića na primer, imaju nisku kariogenost jer se kratko zadržavaju na zubima, ali ako se frekvencija unosa ovih pića poveća, kariogeni potencijal se bitno poveća. S druge strane, tvrde bombone i lizalice se duže zadržavaju u ustima prilikom konzumacije, pa shodno tome imaju veći kariogeni potencijal. 

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Više u Stomatologija

Komentari

Click to access the login or register cheese