Jahorina kao turistička destinacija
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio dkdk74 09. maj 2013. Prijavi dokument
Definicija, značaj, ciljevi i problemi oplemenjivanja voćaka i vinove loze
Definicija: Oplemenjivanje voćaka i vinove loze je grana oplemenjivanja biljaka. To je nastavno naučna disciplina koja se bavi izučavanjem principa i iznalaženjem i usavršavanjem metoda stvaranja boljih sorti i podloga voćaka i vinove loze. Genetika joj predstavlja teorijsku osnovu.
Problemi:
Prednost: U odnosu na ratarske i povrtarske kulture, voćke imaju veliku prednost u pogledu oplemenjivanja. Uspešno se vegetativno razmnožavaju, i verno prenose osobine materinske biljke na potomstvo (klonove).
Značaj: Voće je značajna hrana ljudi.
Ciljevi:
1. povećanje proizvodnje voća i grožđa može se ostvariti:
2. poboljšanje kvaliteta – kvalitet voća zavisi od: hemijskih, fizičkih, pomoloških, organoleptičkih i tehnoloških osobina. Polimorfizam kvaliteta plodova različitih sorti daje mogućnost dobijanja novih kvalitetnijih sorti, pri oplemenjivanju.
3. smanjenem troškova proizvodnje
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio seminaristkinja 29. jun 2022.
Objavio anagajicc 29. jun 2022.
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Komentari
You must be logged in to post a comment.