Odlomak

Uvod

Za razvoj umjetnosti i kulture uopšte u Republici Srpskoj najznačajniju ulogu imaju ustanove kulture ali i svi drugi subjekti opredijeljeni za kulturno – umjetničko stvaralaštvo. Ministarstvo prosvjete i kulture, u okviru svojih nadležnosti, obezbjeđuje sredstva za rad i podršku kulturnih programskih aktivnosti republičkih ustanova kulture, kojima je osnivač Vlada Republike Srpske (Muzej Republike Srpske, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske, Dječije pozorište Republike Srpske, Kinoteka Republike Srpske, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Spomen – područje Donja Gradina i Arheološki muzej „Rimski municipium“ Skelani) , kao i sredstva za rad i podršku realizacije kulturnih programskih aktivnosti republičkih ustanova kulture planiranih budžetom, sredstva za podršku i kulturne programske aktivnosti matičnih i opštinskih ustanova kulture (matične biblioteke Republike Srpske u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Foči, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i Zvorniku; matični muzeji Republike Srpske u Trebinju, Doboju i Prijedoru) , te sredstva za podršku i kulturne programske aktivnosti ostalih kulturnih subjekata, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju javnih potreba u kulturi Republike Srpske. Jednom godišnje raspisuje se konkurs za sufinansiranje projekata iz pozorišne, likovne, izdavačke, muzičke i muzičke – scenske djelatnosti, književnih manifestacija i izvornog narodnog stvaralaštva. Određena sredstva izdvajaju se i za film, odnosno najznačajnije filmske festivale u Republici Srpskoj. Osim ovog, Ministarstvo prosvjete i kulture godišnje raspisuje i Javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Razvoj Doboja je nezamisliv bez razvoja kulture i umjetnosti. U nekoliko proteklih godina izvršena su veoma značajna ulaganja kako u infrastrukturu objekata u kojima su smještene ustanove kulture tako i u razvoj i promociju kulturnih sadržaja u većim centrima kulture, ali i onim manje bogatim kulturnim životom. Jedan od naših osnovnih ciljeva, ugrađenih i u Strategiju razvoja kulture Doboja, upravo jeste decentralizacija, upućivanje na naše opštine kojima su manje dostupni kvalitetni kulturni sadržaji.

Cilj Ministrstva prosvjete i kulture je uskladiti domete institucija kulture Doboja, koje bilježe više nego respektabilne rezultate, sa sredstvima koja će im ubudeće biti obezbijeđena budžetom. Moramo biti svjesni globalne finansijske krize ali i njenog prolaznog karaktera. Vjerujemo da će tokom narednih godina doći do značajnog poboljšanja u Doboju.

Ministarstvo prosvjete i kulture daje svoj puni doprinos razvoju kulture i umjetnosti u Doboju, radeći u sferi reformi, približavanjem evropskim standardima kulture, primjenama evropskih konvencija, a sve s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva u kojem su kultura i umjetnost ključ prosperiteta i međukulturnog razumijevanja.

 

 

 

Početci likovnog stvaralaštva u Doboju

Likovna galerija u Doboju je osnovana 1971. Godine, a nakon trideset i tri godine djelovanja, obimnošću svojih zbirki i značajem koji je imala i ima, kako za likovnu baštinu, tako i za savremenu umjetničku produkciju, preimenovana je Odlukom Vlade Republike Srpske, 10. Marta 2004. Godine u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.
Kako je Likovna galerija u Doboju od samog osnivanja popunjavala fundus i djelovala kao muzeološka ustanova, muzej je samo nastavio da slijedi tu praksu da dokumentuje i promoviše dešavanja na savremenoj sceni.
Misija Likovna galerija u Doboju zasniva se na predstavljanju likovne produkcije lokalne, regionalne i međunarodne moderne i savremene umjetnosti i samim tim, kulturnom uzdizanju pojedinaca.
Godine, 1961. Otvoren je izložbeni prostor Radničkog univerziteta u Doboju. To je bio hol kino sale u kome su se održavale izložbe slikara amatera, akademskih slikara i vajara.

Tada u Doboju nije bilo vajara, današnji poznati vajar je u to vrijeme primljen u Gimnaziju u Doboju da predaje Istoriju umjetnosti, a 1962. Godine angažovan je na modeliranju bista narodnih heroja Miloša Kupresa i Ferida Bešića.

Godinu dana kasnije otkrivene su obje biste što za Dragu Handanovića predstavlja realizaciju 4. – tog javnog spomenika.

Prvi atelje vajara i slikara u Doboju bio je 1967. Godine u potkrovlju današnjeg Centra za kulturu Doboja. Iz tog ateljea 1970. Godine na likovnu akademiju otišli su današnji poznati slikari u gradu Doboju, a i šire, Branislav Višt i Jadranko Durmić.

U periodu do rata koji se desio na područjima bivše Jugoslavije Jadranko Durmić i Branislav Višt završili su Likovnu akademiju i značajno utiču na formiranje likovnog života u Doboju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese