Odlomak

Платотибијални прелом је прелом платоа тибије тј. дела кости који чини колени зглоб.

Фрактура тибијалног платоа односи се на прелом или пукотинуна врху потколенице , у колену. Повреда укључује површину хрскавице коленог зглоба. Урођени фактори ризика за ову повреду укључују: остопорозу , инфекцију или недостатак минерала који ослабљују кости и чине их подложнијим повредама. Време опоравка варира у зависности од тежине повреде и методе лечења. Уобичајен период рехабилитације од прелома траје између три и шест месеци.

Уколико се не лечи адекватно може да доведе до значајног инвалидитета. Обично се виђају код пацијената до 60 година повређених у саобраћајниим удесима (до 60%) или током одређених спортова (нпр. скијање). Преломи платоа су често удружени са лигаментарним повредама колена (у 60%)

Класификација данас је у најширој употреби Schatzker (Шацкер) подела на 6 типова платотибијалних прелома.

Eтиологија:

Потколеница је кључна коштана структура која подржава телесну тежину приликом трчања , ходања или скакања. До прелома платоа тибије обично долази услед високоенергетског удара. Оваква врсте повреде такође може да захвати лигаменте колена , меког ткива , и да проузрокује колатерално страдање других структура.

Прелом платоа тибије је , без сумње , тешка физичка повреда која захтева рану и интензивну рахабилитацију.

Уколико пацијент доживи трауму на нози која резултира болом , отоком или ограниченим опсегом покрета око колена , консултује се са својим лекаром и физиотерапеутом. Исправан приступ рехабилитацији одређује оператор физиотерапеут стручно обучен за санирање ортопедских трауматских повреда.

Kлиничка слика:

Већина фрактура платоа тибије резултат су трауме ноге , као што су: пад са висине , несрећа на моторном возилу , повреде од спортова као што су фудбал или скијање.

Остали фактори укључују остеопорозу , инфекцију или недостатак минерала који ослабљују кости и чине их подложнијим повредама.

Ако пацијент осети бол или нелагоду у или око грњег дела потколенице од удара , то може бити знак фрактуре. Остали симптоми укључују: потешкоће у ношењу тежине на нози , модрице и отоци , бледило ноге као резултат смањеног протока крви, болови у зглобу са или без ношења тегова , кост која се пробија кроз кожу

Дијагноза:

Неопходни су рендген снимци APи латерални RTG колена. Дају основну , а понекад и довољну инфорамцију о каквим се преломима ради.

Данас се често извводи и CT снимање колена. Посебно ако се планира операција прелома. Скенер даје бољи увид у конфигурацију прелома и олакшава планирање хируршке конструкције.

MR преглед колена је такође одлична опција будући да може да прикаже повреде меких ткива , лигамената , тетива и менискуса које су често продужене код платотибијалних прелома.

Компликације:

Ране компликације прелома платоа тибије:

Мекоткивна деструкција која прати ове преломе може да компромитује и утиче на одлагање оперативног лечења.

Уколико се примарна фиксација не изведе у идеалних првих 24 h , платотибијални преломи су често праћени булозним променама и успореним зарастањем коже и поткожних ткива.

Инфекције

Масна емболија

Компартмент синдром за који је неопходна фасциотомија

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Radna terapija Biljana Brkić
  • Školska godina: 2018
  • Seminarski radovi, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  Visoka zdravstvena škola strukovnih studija  

Više u Seminarski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese