Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 02. februar 2016. Prijavi dokument
1.1 POREKLO
Krompir (Solanum tuberosum L.) je poreklom iz južnoameričkih Anda, gde se za ljudsku ishranu koristi od pre 8 000 godina. U carstvu Inka je bio glavna hrana i njemu su se od strane vladara upriličavale ceremonije za vreme sadnje i vađenja. U području Anda i Čilea ima preko 160 vrsta iz roda Solanum sa 24, 36, 48, 60 i 72 hromozoma. Neke od njih rastu čak i između 4500 i 4800 m nadmorske visine. Najzastupljenija vrsta u proizvodnji je Solanum tuberosum ssp. Tuberosum, tetraploid sa 48 hromozoma.
Krompir se u evropi uzgaja od 1565 god. Na području bivše Jugoslavije u Banat i Bačku krompir donose Nemci oko 1759. godine, a odatle u ovčarsko-kablarsku klisuru u manastir Blagoveštenje krompir donose kaluđeri iz Srema oko 1872.
1.2 NUTRITIVNA VREDNOST
Krompir je veoma hranljiv, a i lekovit. Sadrži 75-77% vode, prosečno 77,3%, dakle 23,7% suve materije (23-25%). To je skrobna biljka, u krtoli ima prosečno 17,5 % skroba, 0,5 – 1,5 % šećera, 0,1 % ulja, 2 % belančevina, 0,7 % sirovih vlakana, i čak 1,1% minerala. Iako ima svega 2 % belančevina, one su visoko vredne jer su sačinjene uz ostale, i od 8 nezamenljivih aminokiselina: triptofana, fenilalanina, lizina, treonina, valina, metionina, leucina i izoleucina. Sa 300g krompira čovek podmiri 20 – 40 % minimalnih dnevnih potreba u ovim aminokiselinama (metionina 22 % i fenilalanina 40%). Kao namirnica bogata skrobom, krompir ima dosta dobru energetsku vrednost – od 88 kcal ili 368 kJ na 100 g, što je tri puta manje nego kod hleba.
Skrob predstavlja 70 – 80 % suve materije, ili 95 – 99 % od ugljenih hidrata u krompiru. Sadrži i 0,64 % pektina, pored pentozana – celuloze i hemiceluloze, kojih može biti i 0,86 %. U pogledu sadržaja vitamina, ističe se B1 od 0,12 – 0,18 %, zatim B2 od 0,01 – 0,09 %, A 60 IJ, C od 10 – 25 mg, B5 1%, i nešto malo B6, K i R vitamina. Iako se jede kuvan ili pečen, posebnim kuhinjskim veštinama, npr. kuvanjem na pari, sačuva se prosečno 20 – 40 % C vitamina u krompiru, tako da i on snabdeeva čoveka ovim važnim regulatorom zdravlja. 300 g krompira zadovoljava dnevne potrebe čoveka sa 10 – 15% B1, 5% B2, 15 % B5 i svega 1,2 % vitamina A.
Krompir je hranljiv i zbog bogatstva u fermentima, aminima, organskim kiselinama i mineralima. Pepeo krompira je sačinjen od oko 56 – 70 % kalijuma, 7 – 10 % fosfora, 6% magnezijuma, isto toliko kalcijuma, te hlora, natrijuma, cinka, bora, joda, gvožđa, bakra, sumpora i silicijuma. Izraženo u miligramima na 100 g, u krompiru ima kalijuma od 440 – 660, 15 – 57 fosfora, 6 – 30 sumpora, 30 magnezijuma, 12 – 20 kalcijuma, 11,3 gvožđa, 0,41 bakra i 0,006 joda. Krompir je, dakle, prava riznica minerala, u kojima dominira kalijum, ovakvo bogatsvo minerala i organskih kiselina krompir alkalizuje unutrašnju sredinu organizma čoveka, potpomaže funkciju sluzokože pluća, želuca, creva i mokraćih puteva.
Zapaljenja gornjih disajnih puteva mogu da se leče inhaliranjem sa krompirom, kome se dodaje kašičica soli i soda bikarbone. Ovako se leče angine, faringitis, laringitis i sinusi. Kalijumove soli i vitamin C, utiču da krompir ima jako diuretično dejstvo, pa se preporučuje u ishrani bolesnika, kod kojih se želi pojačano lučenje mokraće. Krompir je sastavni deo dijete, pri mnogim poremećajima u organizmu, dobar je protiv zatvora, jer sadrži dosta pektina, hemiceleloze i celuloze. Oljušten, nastrugan i pomešan sa maslinovim uljem, ili sam, krompir je korišćen za zaceljivanje teško zaceljivih rana, povreda i hemoroida.
Krompir sadrži specifične materije – solanine, koji su štetni po zdravlje ako se koristi sirov, najviše ima alkaloida solanina sačinjenog od tri saharida glukoza – saharoza – ramnoza, prosečno 7 – 10 mg na 100g. Najveći sadržaj ovih štetnih materija ima u zelenim (zbog izloženosti suncu tokom vegetacije) i proraslim krtolama, otuda ove i nisu dobre za jelo. Međutim, solanin čini krompir dobrom hranom za ljude sa grčevima u stomaku i nekontrolisanim pokretima mišića – neuralgijama i nervnim kašljem. Solanini deluju blago uspavljujuće – otuda su dobri i kod nesanice.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.