Odlomak

Iako su nastali prije više od dva vijeka godina, investicioni su fondovi u posljednjih tri- četiri godine zabilježili veliku popularnost. Ulaganje u fondove time je postalo relevantnim supstitutom klasičnoj štednji oročenjem u bankama, čemu svjedoči i porast ukupne imovine fondova u Bosni i Hercegovini na vrtoglavih 30 milijardi konvertibilnih maraka u 2016. godini.

Tako je te davne 1774.godine nastao prvi investicijski fond. Nakon više od 240 godina, ne samo da ideja o udruženju malih u veliku snagu opstaje, nego ona raste i razvija se. Danas imamo puno različitih platformi poslovanja koje počivaju upravo na toj zamisli: udruženje turističkih preduzetnika, taxi vozača i slično, koje zajednički nastupaju na tržištu pod jednim imenom.

Investicjoni fondovi danas predstavljaju najvažnije pokretače financijskih tržišta. Njihova popularnost raste zajedno sa razvojem proizvoda i usluga koje nude. Na tržištu trenutno postoji na hiljade različitih investicijskih fondova, koji pokušavaju zadovoljiti svaki tip ulagatelja. U daljnjem tekstu okrenuti ćemo se na one najosnovnije: otvorene investicjone fondove, koji su namijenjeni svima, u koje možete uložiti kad želite (svaki dan, samo jednom, svaki put kad imate višak…), koliko želite (brojni fondovi dozvoljavaju ulaganje već od 100 KM)  te isto tako povući svoj ulog bez ikakvog vremenskog ograničenja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Pravo -
  • Školska godina: 2021
  • Maturski Radovi, Pravo
  • Bosna i Hercegovina,  -- Bosna i Hercegovina --,  --- BIH | Banja Luka ---   Srednjoškolski Centar Đuro Radmanović

Više u Maturski Radovi

Više u Pravo

Komentari

Click to access the login or register cheese