Sredstva obezbeđenja izvršenja ugovora
Objavio Nemanja PFC 10. avgust 2022.
Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
Objavio studenti.rs 23. jun 2021. Prijavi dokument
Vitamini su esencijalni mikronutrijenti, prirodni sastojci hrane i neophodni su za pravilno funkcijonisanje organizma. Ime vitamin potičeod lat. Vita = žvotiamin- naziv hemijske supstance. Nastao je krajem 19.ipočetkom 20. vekakada je zaobolenje BERI-BERI utvrđeno da je rezultat jednolične ishrane poliranimpirinčem. Takva vrsta ishrane karakteristična je za ljude sa dalekog istoka.
Dokazano je da odstranjena ljuska pirinča sadrži hemijsku supstancu koja sprečava ovooboljenje a posvom prirodno msastavu je amin. Supstanca je takodobilaime vitamin.
Vitamini su mali organsk imolekuli veoma heterogenog sastava i hemijskih osobina. Osim prema hemijskom sastavu razlikuju se i po fiziološkom dejstvu (ne mogu biti zamena jedandrugom) popotrebno je količini i vremenskom interval u koje mi treba unositi. Vitamini se dele prema rastvorljivosti u različitim medojimana liposolubilne (rastvorljivi u mastima) I hidrosolubilne (rastvorljive u vodi).
Liposolubilni vitamin su vitamin koji se rastvaraju u mastim. Kao takvi (rastvoreni u mastima hrane, ili kao provitamini koji se aktiviraju u organizmu) najbolje i resorbuju iz hrane. Istovremeno, to znači da se oni iz organizma eliminišu u manjoj meri, te da se značajna količina ovih vitamina deponuje u mastima organizma u kojima su takodje rastvorni.
Objavio Nemanja PFC 10. avgust 2022.
Objavio seminaristkinja 06. avgust 2022.
Objavio Emina.dragolj 04. avgust 2022.
Objavio Nemanja PFC 10. avgust 2022.
Objavio ANETAA 09. avgust 2022.
Objavio ANETAA 08. avgust 2022.
Komentari
You must be logged in to post a comment.