Stečajni postupak u privrednom društvu
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Veterina
Objavio kameleonkac 17. februar 2015. Prijavi dokument
1. Definicije mleka i osobine mleka
Prema pravilniku:
Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka (Sl. Glasnik RS, br. 21/2009)
Pod sirovim mlekom, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se mleko dobijeno redovnom,
neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih životinja, najkasnije 30
dana pre partusa i najranije osam dana posle partusa, koje nije zagrevano na temperaturi višoj
od 40 ℃ i kome ništa nije dodato niti oduzeto.
Sirovo mleko prema vrsti domaćih životinja od kojih je dobijeno može biti:
kravlje sirovo mleko
ovčije sirovo mleko
kozije sirovo mleko
Pravilnik o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura (Sl. Glasnik RS, br. 33/2010)
Mleko je prirodni sekret mlečne žlezde životinja iz uzgoja, dobijeno jednom ili više muža,
kojem nije ništa dodato niti oduzeto.
Prema sastavu – mleko je relativno postojana emulzija masti u koloidnom rastvoru proteina i
pravom rastvoru laktoze i soli. Osnovni rastvarač je voda.
Oraganoleptičke osobine mleka:
boja – bela (sa žućkastom nijansom)
konzistencija – tečna
ukus – blago sladak
miris – podseća na miris životinje od koje potiče
Fizička svojstva mleka:
1. Kiselost mleka
Akivna kiselost – kiselost posle muže (pH 6,6-6,8).
Titraciona kiselost – predstvaja broj mililitara standardnog rastvora baze upotrebljenog za
neutralizaciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikaor fenol-ftalein.
Kiselost se izražava u stepenima:
Soxhlet Henkela (°SH)
Thörnera (°T)
Dornica (°D)
8 °SH = 20 °T = 18 °D
Stepen kiselosti po Soxhlet Henkelu (°SH) predstavlja broj mililitara rastvora NaOH
koncentracije 0,25 mol/l, upotrebljenih za titraciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikator
fenol-ftalein.
Za sveže mleko titraciona kiselost iznosi 6,4-7,2 °SH.
Po pravilniku 6,6-6,8 °SH.
Brze metode za odreĎivanje kiselosti – zasnivaju se na smanjenoj stabilnosti kazeina usled
povećane kiselosti, pa kada se u mleko doda odreĎena koncentracija i količina etanola dolazi
do dehidratacije micela kazeina i njihovog prelaska iz rastvorenog stanja u gel.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio andjadja 08. april 2023.
Objavio mivanica84 03. avgust 2022.
Objavio studenti.rs 05. maj 2021.
Komentari
You must be logged in to post a comment.