Ponašanje u organizaciji
Objavio goja91 24. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Medicina
Objavio Gandrax 11. novembar 2015. Prijavi dokument
ISHRANA DECE
Pravilna ishrana je jedan od bitnijih činilaca neophodnih za normalan rast i razvoj deteta, s obzirom na dobro poznate specifićnosti rastenja u prvoj godini života, potrebno je sa posebnom pažnjom povesti brigu o ishrani baš u ovom periodu .
Najvažniji fiziološki činioci koji utiču na izbor načina ishrane deteta su intenzivno rastenje i razvoj, dozrevanje funkcije gastrointestinalnog trakta, bubrega, metaboličkih procesa, nervnog i imunološkog sistema. Na osnovu brzine funkcionalnog sazrevanja pojedinih organa i sistema odredjena su, što se ishrane tiče , tri perioda koji se medjusobno preklapaju, ali su dosta i omeđeni:
• Period sisanja , to su prvih 6 meseci , kada je majcino mleko, ili njegova adekvatna zamena, jedini izvor svih hranjivih potreba deteta.
• Tranzitorni period, koji obuhvata drugu polovinu prve godine života u toku kojeg se, uz mleko, uvodi i druga nemlecna hrana specijalno pripremljena za potrebe deteta.
• Modifikovani adultni period, koji se odnosi na drugu godinu života , kada se u ishranu deteta uvodi hrana koju koriste i odrasli.
Neadekvatna ishrana tokom detinjstva, a posebno u najkritičnijim i najdinamičnijim fazama razvoja može ozbiljno da ugrozi zdravlje deteta i poremeti njegov rast i razvoj. Posledice nepravilne ishrane mogu biti dalekosežne tako da se ispoljavaju u formi različitih degenerativnih oboljenja u odraslom životnom dobu.
Osnovni sastojci hrane
Belančevine (proteini) su gradivne materije koje primarno služe za izgradnju novih struktura i obnovu organizma. Dnevne potrebe u prvoj godini iznose 1,5g/kg/dan, a potom oko 1g/kg/dan. Ove količine odnose se na proteine visoke biološke vrednosti, tj. one koje imaju visok sadrzaj esencijalnih i semiesencijalnih aminokiselina (belančevine humanog mleka i jaja). Belančevine iz biljne hrane su manje kvalitetne pa se njihova kolicina mora povećati za oko 50%. Esencijalne amino kiseline su one koje se ne mogu sintetisati u organizmu, tj moraju se hranom uneti (valin, leucin, izoleucin, lizin, treonin, triptofan, fenilalanin, metionin i histidin).
Šećeri (ugljeni hidrati) cine 45-55% kalorijske vrednosti hrane. Ugljeni hidrati uz masti čine glavni izvor energije. U našoj sredini imaju veliku ulogu u ishrani. U periodu odojceta osnovni šećer je laktoza humanog i kravljeg mleka, a kasnije saharoza (slatki šećer) i polisaharidi.
Masti (lipidi) su glavni izvor energije., odnosno masne kiseline kao i njihov bazični element u obliku zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Kalorijsko ucešće masti u hrani tokom prve tri godine iznosi oko 45%, a potom pada na 30%. Esencijalne masne kiseline ne sintetišu se u organizmu i moraju se unositi hranom (linolna, linolenska i arahidonska).
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.