Odlomak

Autorskopravni poredak uz autorsko pravo čine i srodna odnosno susjedna prava. u našem pravnom poretku postoje sljedeća srodna prava, a to su:

– pravo umjetnika izvođača,

– pravo proizvođača fonograma,

– pravo proizvođača videograma odnosno filmskih producenata,

– pravo organizacija za radiodifuziju,

– pravo proizvođača baza podatke i

– prava nakladnika na njihovim pisanim izdanjima.

Srodna prava se po sadržaju dijele na pravo umjetnika izvođača i ostala srodna prava. Raspolaganje pravom umjetnika izvođača, upravo zbog lično pravnih ovlaštenja ograničeno je na jednak način kao i raspolaganje autorskim pravom. raspolaganje svim ostalim srodnim pravima (tzv.producentskim pravima) nije ograničeno, ona nisu vezana za osobu te se njima može slobodno raspolagati uključujući i prenošenje.)

Emisija je električni, elektromagnetni ili drugi zvučni signal pretvoren u zvučni, vizuelni, odnosno zvučno-vizuelni sadržaj, koji se emituje radi saopštavanja javnosti. Predmet zaštite je emisija u smislu emitovanog radio ili TV programa, a ne emitovani signal koji je bestjelesni nosač emisije. Pod emisijom se podrazumijeva ne samo slanje, već i istovremeno prijem od javnosti, pa nije bitno da li je ona prethodno snimljena ili ide „uživo“.

Za pojam emisije nebitno je šta je na programu (autorsko djelo, utakmica, izvođenje i sl.). Organizacija za radio-difuziju je pravno lice koje svojim sredstvima i u sopstvenoj organizaciji proizvodi emisiju i snosi odgovornost za proizvodnju emisije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Naučni radovi

Više u Pravo

Komentari

Click to access the login or register cheese