Odlomak

Dobro oralno zdravlje i kontrola oralnih oboljenja štite zdravlje žene i kvalitet života pre i tokom trudnoće i potencijalno redukuju mogućnost transmisije patogenih mikroorganizama sa majke na decu.

Još uvek mnoge žene ne vode računa o oralnom zdravlju, kao delu opšteg zdravlja u toku trudnoće i posle porođaja. Međutim, trudnoća je „poučni trenutak“ , kao i jedini put kada neke žene imaju pravo na besplatnu stomatološku pomoć.

Barijere i granice za poboljšanje oralnog zdravlja i korišćenje oralnih zdravstvenih servisa za trudnice i njihovu decu su multifaktorijalni i kompleksni u odnosu na sistem zdravstvene brige i samobrige trudnice.

Prenatalni i oralnozdravstveni nosioci su ograničeni u sprovođenju oralnozdravstvene nege tokom trudnoće uz nedostatak razumevanja o svom uticaju i sigurnosti.

Mnogi stomatolozi bespotrebno zadržavaju ili produžavaju tretman trudnica zato što imaju strah da ne povrede njih ili fetus, ili se plaše mogućih komplikacija lečenja i sudskih sporova. Zato što nisu naučeni da razumeju odnos između oralnog i opšteg zdravlja, mnogi ginekolozi ne upućuju redovno svoje pacijentkinje stomatologu.

Stomatološki problemi kao što su karijes, erozije, epulis, oboljenja parodoncijuma, gubitak zuba, bolne senzacija, fiksne i mobilne zubne nadoknade mogu imati specijalni značaj tokom trudnoće.

Tokom trudnoće mogu se bezbedno koristiti antibiotici, izuzev tetraciklina, koji mogu da utiču na prebojenost budućih stalnih zuba deteta. Takođe, tokom cele trudnoće mogu se radiografisati zubi uz adekvatne mere zaštite trudnice. Prilikom samog akta porođaja, posebnu pažnju obratiti na mobilne protetske nadoknade koje mogu da zadesno budu progutane ili aspirirane.

Obzirom na značaj oralnog zdravlja, neophodno je naučiti buduće majke kako da ga sačuvaju, a kasnije da dobre navike prenesu na svoju decu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 25 stranica
  • Stomatologija /
  • Školska godina: 2022
  • Diplomski radovi, Stomatologija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Stomatološki fakultet   /

Više u Diplomski radovi

Više u Stomatologija

Komentari

Click to access the login or register cheese