Odlomak

Желећи се бавити појмовима хотела и хотелијерства у општем смислу, а као саставних и неотуђивих делова угоститељске делатности, потребно је направити мали осврт на то шта представља угоститељство као суштински чинилац постојања и развоја туризма као привредне делатности, какву је ми данас знамо.

У том смислу треба рећи да угоститељство подразумева бављење двема врстама делатности, а то су припрема и продаја јела и пића на специфичан начин и изнајмљивање опремљених соба за ноћење.

Дакле, угоститељство је привредна делатност припреме, производње и услуживања хране, пића и напитака и пружања услуга смештаја. Сектор исхране у пракси више гравитира локалном становништву, док је за сектор смештаја карактеристично да је, пре свега везан за посетиоце из других средина и да поред пружања услуге смештаја, најчешће омогућује и пружа услуге исхране и точења пића, као додатних услуга. Управо та чињеница опредељује, односно дефинише у највећој мери хотелијерство као делатност.

Хотели су урбане оазе једног града. Одмаралишта и уточишта људи незнаних и знаних. Простори на којима се живот преплиће на један специфичан начин, јер хотели су можда једина места, осим сопственог дома, којима дајемо поверење за онај најбезбрижнији део свог времена – сан.

            Луксуз, удобност, пријатност, сигурност – компоненте су које се подразумевају у менију хотелске услуге, али шта је оно хотелу даје другачији квалитет да не би био само још једна луксузна спаваоница?

            Постоје пар дефиниција о хотелу:

            „Хотел је угоститељски објекат у којем се пружају услуге смештаја и доручка, а могу се пружати и друге услуге“.

проф. др. Радишић

            „Хотел је основни и репрезентативни угоститељски објекат за смештај отвореног типа, намењен различитим категоријама корисника који послује по комерцијалним принципима у техничко-технолошком и организационо-кадровском смислу, екипиран на начин који обезбеђује пружање додатних услуга смештаја, исхране, пића и напитака, укључујући и пружање додатних услуга који су функционално повезани у интегрални продукт“.

проф. др. Љиљана Косар, проф. др. Рајко Марић

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Komentari