Integrisan pristup učenju
Objavio Natasanatalijavasic 14. januar 2025.
Diplomski/master radovi, Obrazovanje, Turizam/Ugostiteljstvo
Objavio sadratorlak 11. maj 2023. Prijavi dokument
Желећи се бавити појмовима хотела и хотелијерства у општем смислу, а као саставних и неотуђивих делова угоститељске делатности, потребно је направити мали осврт на то шта представља угоститељство као суштински чинилац постојања и развоја туризма као привредне делатности, какву је ми данас знамо.
У том смислу треба рећи да угоститељство подразумева бављење двема врстама делатности, а то су припрема и продаја јела и пића на специфичан начин и изнајмљивање опремљених соба за ноћење.
Дакле, угоститељство је привредна делатност припреме, производње и услуживања хране, пића и напитака и пружања услуга смештаја. Сектор исхране у пракси више гравитира локалном становништву, док је за сектор смештаја карактеристично да је, пре свега везан за посетиоце из других средина и да поред пружања услуге смештаја, најчешће омогућује и пружа услуге исхране и точења пића, као додатних услуга. Управо та чињеница опредељује, односно дефинише у највећој мери хотелијерство као делатност.
Хотели су урбане оазе једног града. Одмаралишта и уточишта људи незнаних и знаних. Простори на којима се живот преплиће на један специфичан начин, јер хотели су можда једина места, осим сопственог дома, којима дајемо поверење за онај најбезбрижнији део свог времена – сан.
Луксуз, удобност, пријатност, сигурност – компоненте су које се подразумевају у менију хотелске услуге, али шта је оно хотелу даје другачији квалитет да не би био само још једна луксузна спаваоница?
Постоје пар дефиниција о хотелу:
„Хотел је угоститељски објекат у којем се пружају услуге смештаја и доручка, а могу се пружати и друге услуге“.
проф. др. Радишић
„Хотел је основни и репрезентативни угоститељски објекат за смештај отвореног типа, намењен различитим категоријама корисника који послује по комерцијалним принципима у техничко-технолошком и организационо-кадровском смислу, екипиран на начин који обезбеђује пружање додатних услуга смештаја, исхране, пића и напитака, укључујући и пружање додатних услуга који су функционално повезани у интегрални продукт“.
проф. др. Љиљана Косар, проф. др. Рајко Марић
Objavio Natasanatalijavasic 14. januar 2025.
Objavio plaviandjeo 16. decembar 2024.
Objavio ivanica003 11. decembar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.