Odlomak

U većini evropskih zemalja pod gotovim jelima se razumevaju proizvodi koji su u tolikoj meri pripremljeni da ih, pre upotrebe, treba samo zagrejati, odn. odmrznuti — bez posebnih dodataka. U SAD ubrajaju se u gotova jela proizvodi u koje ulaze najmanje tri prethodno kuvana sastojka.

Gotova jela se prethodno pripremaju uz dodatak ulja ili masti i začina te konzervišu jednom od metoda konzervisanja (sterilizacija toplotom, smrzavanje, sušenje i dr.).

Visoki stepen industrijalizacije izmenio je, u velikoj meri, način života i potrebe savremenog čoveka. Porast životne dinamike skoro potpuno mobiliše čovekove snage za posao i proizvodnju i sve više se postavlja problem vremena, naročito u obimnom poslu oko pripreme hrane u domaćinstvu. Industrijskom proizvodnjom gotovih jela rešava se pitanje ishrane zaposlenog osoblja u preduzećima i ustanovama, zadovoljavaju se potrebe školskih kujni i bolnica, kao i sve razvijenijeg turizma. Prema najnovijim rezultatima istraživanja, hrana savremenog čoveka treba da je proizvedena tako da ima punu biološku vrednost. Ona treba da je komponovana na taj način da sadrži neophodne sastojke u određenom odnosu: u kvalitetnoj ishrani dece i odraslih moraju biti optimalne norme belančevina kao i njihov najpogodniji odnos prema mastima i ugljenim hidratima; vrednost hrane određena je takođe prisustvom mineralnih soli, vitamina, bitnih aminokiselina i bitnih masnih kiselina.

Industrijski proizvedena gotova jela se pripremaju pod nadzorom stručnjaka i moraju ispunjavati zahteve u pogledu biološke punovrednosti i pravilnih odnosa pojedinih komponenata. Osim toga, savremena dostignuća u tehnologiji proizvodnje i načinu konzervisanja omogućuju očuvanje neophodnih hranljivih sastojaka i dobijanje proizvoda visokog kvaliteta.

Sa gledišta konzervne industrije, proizvodnja gotovih jela omogućuje rentabilnije poslovanje jer produžava sezonu prerade na čitavu godinu. Na taj način se potpunije iskorišćuje oprema pogona kao i kvalifikovana radna snaga. Pored toga, za proizvodnju gotovih jela od mesa mogu se uzimati i neki sporedni proizvodi klanja.

Poslednjih godina se vrše obimni istraživački radovi kako bi se iznašli najcelishodniji tehnološki postupci koji omogućavaju da se izbegne specifičan ukus i miris konzervisanih jela te da se ona u tome približe svežim jelima. Najbolji uspesi u tom pogledu postignuti su kod smrznutih jela.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Komentari