Ponašanje u organizaciji
Objavio goja91 24. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Turizam/Ugostiteljstvo
Objavio studenti.rs 04. mart 2021. Prijavi dokument
Nacionalne gastronomije – pojam
Načini i veštine pripremanja hrane su različiti kod raznih naroda. Te razlike
su posledica ne samo različitog društveno-ekonomskog položaja ljudi, već i
različitog podneblja, navika u ishrani, a i religija se javlja kao elemenat kulture
ishrane.
Na osnovu načina ishrane, u svetu se razlikuje nekoliko tipova kuhinja i to:
a) Zapadni tip – evropska gastronomija. Preteča ovog tipa je francuska
gastronomija, koja čini osnovu evropske gastronomije.
b) Istočni tip gastronomije karakteriše japanska i kineska gastronomija,
koja u poslednje vreme osvaja ceo svet svojim načinom termičkih obrada,
začinima i raznovrsnošću.
v) Maloazijski tip gastronomije karakteriše orijentalna gastronomija.
g) Afrički tip gastronomije ima dosta svojih podvrsta koje su karakteristične
za ovaj kontinent i
d) Ostale egzotične gastronomije, koje su nastale mešanjem evropske
gastronomije sa drugim gastronomijama, prilikom raznih situacija i
uticaja došljaka koji su sa sobom nosili i svoje karakteristike. Tipični
prmer je meksička gastronomija.
U zavisnosti od izbora namirnica, vere, običaja i klime u okviru svakog tipa
razlikuju se i regionalne kao i nacionalne nastronomije, kao podtipovi.
Evropska gastronomija se naziva internacionalnom gastronomijom, jer su njeni gastronomski
proizvodi prihvaćeni širom sveta.
Veoma je značajno napomenuti i istaći činjenicu da granice u gastronomiji tj. u
kulinarstvu, nigde nisu oštre i nema nekog velikog pravila.
Možemo reći, primera radi, da našu srpsku kuhinju, kuhinju Kosova i Metohije kao i kuhinju u Crnoj Gori karakteriše orijentalni tip, a Vojvodinu mađarski tip kuhinje.
1. NACIONALNI GASTONOMSKI PROIZVODI SVETA
2. Kavijar – Caviar- Jesetra
Kavijar je ikra ribe jesetre, ali postoje i manje cenjene vrste, od tune i lososa. Svakako
najcenjeniji kavijar dobija se od ikre beluge, osetre, sevruga i jesetre i izuzetno je skup.
Ova praistorijska vrsta ribe je evolutivno nepromenjena poslednjih 100 miliona godina.
Naseljena je u morima severnih delova Evrope, Azije, Severne Amerike, severnih delova
Pacifika i Atlantskog okeana. Najveća od svih vrsta jesetre, jeste ruska jesetra ili velika
beluga koja može dostići dužinu do 4m i težinu do 900 kg. Naseljava Kaspijsko jezero, Crno more,
Azov i Jadransko more, kao i reke, Dnjepar i Dunav. Reč kaviar je zapravo iranska reč, dok se kavijar na Ruskom kaže ikra. Prvi potez u proizvodnji kavijara jeste određivanje pola ribe.
Kako jesetra nema nikakvih seksualnih obeležja, niti spoljašnih indikatora pola, za sada se pol utvrđuje hirurškom metodom i vizuelnim pregledom gonads. Trenutno se radi na usavršavanju metoda ultrazvukom i snimanja krvi.
2.1 Ostrige sa lososom i Osetra kavijarom
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. Otvoriti sveže ostrige, izvaditi iz školjke, procediti i sačuvati tečnost. Ocediti ostrige pomoću platna. Filete lososa iseći na kvadrate. Na parče plastične folije staviti parče lososa, na lososa staviti ostrigu i ivice folije povući prema sredini tako da se stvori polulopta. Skloniti foliju, a polulopticu staviti u posudu (ili pleh) premazanu puterom. Isto učiniti i sa ostalim parčićima. Pobiberiti i staviti sa strane.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.