Odlomak

Uvod

Tema ovog maturalnog rada je “Gulaš”. Gulaš je izvorno mađarsko jelo, ali ne njegova upotreba danas rasprostranjena gotovo u cijelom svijetu. Takođe, raznovrsni su i načini proizvodnje, kao i kombinacije sa drugim jelima. Međutim, osnovni sastojci gotovo svakog recepta za gulaš su goveđe meso, crni luk i paprika, sa određenim začinima. U prvom dijelu ovog rada govoriće se o gulašu, njegovom porijeklu i karakteristikama općenito, a u drugom dijelu rada biće predstavljen recept za gulaš.
Osnovni cilj i zadaci ovog rada proizilaze iz teme, a to je definisanje gulaša i davanje konkrtnog recepta za pripremu gulaša. Metode kojima ćemo se koristiti prilikom izrade maturalnog rada su: metod analize, metod sinteze, komparativni metod i statističko – matematički metodi.

1.    Gulaš

Gulaš (mađ. gulyás) je vrsta jela, porijeklom iz Mađarske, koje se najčešće sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mljevene slatke paprike. Uz papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera… Gotov gulaš se služi uz kuvanu tjesteninu, bareni krompir ili krompir-pire.

Riječ „gulaš“ potiče od mađarske reči „gulyás“ (izgovora se gujaš) što znači stočar, dok se samo jelo nekada zvalo „gulyáshús“, odnosno, stočno meso. Danas se riječ „gulyás“ odnosi na oba pojma.

1.1.    Univerzalni način pripreme gulaša

Najbolji gulaš se priprema na svinjskoj masti u kojoj se prvo prodinsta crni luk. Kada luk omekša, tiganj se sklanja sa vatre i dodaje se slatka paprika. Nakon što paprika pusti boju i prijatnu aromu, tiganj se vraća na ringlu, dodaje se govedina isjeckana na kocke i prži dok meso ne dobije boju sa svih strana. Doliva se goveđa supa i kuva na laganoj vatri dok meso ne omekša, a voda ne ispari, tako da se formira gusti saft. Ni u kom slučaju ne koristiti brašno za zgušnjavanje gulaša.
Način na koji se tretira začinska paprika od esencijalnog je značaja za pripremu ovog jela, jer je upravo to ono što čini razliku između dobrog i savršenog gulaša. Prženje paprike u masti, nakon dinstanja luka, najefikasniji je način oslobađanja eteričnih ulja iz paprike. Cijeli postupak traje kratko, ali ga treba uraditi s oprezom, jer zbog visoke koncentracije šećera paprika lako zagori što na kraju rezultuje gorkim ukusom

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese