background image

-  Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу -

Предмет: 

Органска хемија са биохемијом

Тема:

Липиди

Предметни наставници:                                                        
Студент:

background image

Крагујевац, децембар 2021. године

Садржај

УВОД ......................................................................................................3
1. KЛАСИФИКАЦИЈА 
ЛИПИДА.........................................................4

  1.1. Једноставни 
липиди ......................................................................................

4

  1.2. Сложени 
липиди ............................................................................................

5

  1.3. Изведени 
липиди........................................................................................... 

5

2. Хемијска својства неутралних масти 
(триглицерида).....................6

  2.1.Хемијске 
реакције...........................................................................................

8

3. Хемијска својства 
фосфолипида.....................................................10

  3.1.Амфипатска природа и импликације у биолошким 
мембранама.............

11

2

Page 3 is redacted
background image

удео   воде.   Ова   класа   биомолекула   је   кључна   за   различите   биолошке 
функције и саставни је део ћелија у свим живим организмима.  Липиди 
показују   изузетну   хемијску   разноликост   која   им   омогућава   да   испуне 
широк   спектар   биолошких   функција.   Ова   разноликост   произилази   из 
различитих начина на које се њихови основни градивни блокови – масне 
киселине,   глицерол   и   други   слични   молекули   –   могу   комбиновати. 
Липиди се могу широко класификовати у неколико типова: триглицериди 
(масти и уља), фосфолипиди, стероиди, воскови и други. Свака категорија 
има   јединствену   структуру   и   функцију.   Триглицериди,   састављени   од 
глицерола и масних киселина, су главни облик ускладиштене енергије код 
животиња.   Фосфолипиди,   који   садрже   фосфатну   групу,   су   кључне 
компоненте ћелијских мембрана. Стероиди, као што је холестерол, служе 
као прекурсори важних хормона. Воскови, направљени од дуголанчаних 
масних   киселина   и   алкохола,   пружају   заштитне   премазе.  Једна   од 
најважнијих   улога   липида   је   у   формирању   ћелијских   мембрана. 
Јединствена амфипатска природа фосфолипида – који имају и хидрофилни 
(водољубиви)   и   хидрофобни   (који   се   боји   воде)   део   –   омогућава   им   да 
формирају двослојну структуру ћелијских мембрана.  Липиди такође играју 
кључну   улогу   у   апсорпцији   и   транспорту   витамина   растворљивих   у 
мастима (А, D, Е и К) и укључени су у термичку регулацију и амортизацију 
органа.   Разноврсна   функционалност   липида   наглашава   њихов   значај   у 
биолошким   системима   свих   живих   организама,   утичући   на   здравље   и 
болести.

4

background image

1. KЛАСИФИКАЦИЈА ЛИПИДА

Липиди, хетерогена група једињења, првенствено се класификују на основу 
њихове структуре и типова компоненти које садрже. Уопштено говорећи, 
они   су   категорисани   у   три   главне   групе:   једноставни   липиди,   сложени 
липиди   и   изведени   липиди.   Ова   класификација   помаже   у   разумевању 
њихових   различитих   функција   и   хемијских   својстава.   Свака   категорија 
обухвата низ молекула са различитим структурама и улогама у биолошким 
системима.

1.1. Једноставни липиди

Једноставни липиди су група молекула липида првенствено састављених 
од   триглицерида,   такође   познатих   као   триацилглицероли.   Они   су 
најједноставнији облик липида и карактерише њихова основна структура: 
кичма глицерола естерификована са три ланца масних киселина. Молекул 

глицерола, трихидрокси алкохола (

C₃H₈O₃

) служи као основа на коју се 

везују   масне   киселине.   Масне   киселине,   дуги   ланци   атома   угљеника 
везаних   за   атоме   водоника,   могу   се   разликовати   по   дужини,   броју   и 
положају   двоструких   веза.   Ова   варијабилност   састава   масних   киселина 
значајно   утиче   на   физичка   и   хемијска   својства   добијеног   једноставног 
липида.

     Врсте масних киселина присутних у једноставним липидима одређују 
њихово   физичко   стање   и   својства.   Засићене   масне   киселине,   без 
двоструких веза, имају тенденцију да буду чврсте на собној температури и 

5

Page 6 is redacted