Odlomak

Ketoni su oni organski spojevi sa kisikom koja sadrže karbolnilnu – keto-grupu. Dvije akil-grupe su vezane za ugljikov atom karbonilne grupe. Ketoni nastaju oksidacijom sekudarnih alkohola. Opšta formula ketona je R1(CO)R2
Ketoni su, baš kao i glukoza (šećer u krvi), izvor energije koji naša tijela koriste. Ketoza je stanje kada je koncentracija ketona u krvi veća od 0.5mmol/L. Ketoza nije isto što i keto acidoza. Postoje tri načina mjerenja ketona. Mjerenjem ketona u krvi, u urinu i izdisajem.
Ketoni t.j. ketonska tela su izvor energije koje ljudsko telo koristi isto kao glukozu (šećer u krvi).
Ketoni nastaju razlaganjem masnih kiselina, a masne kiseline nastaju razlaganjem triglicerida. Triglicerid, kao što im i ime kaže, sastoji se od glicerola i tri lanca masnih kiselina. Masne kiseline su izvor energije i naše ćelije ih svakodnevno koriste. Srce je organ koji procentualno najviše koristi masne kiseline, oko 70%. Kada u telu ima dovoljno masnih kiselina i kada je nivo insulina nizak, a time i nivo glukagona povećan, u jetri dolazi do razlaganja masnih kiselina što dovodi do pojave tri tipa ketonskih tijela. Beta-Hidroksibutirinska kiselina, acetoacetil i aceton.
Skoro svi organi u ljudskom tijelu mogu koristiti ketone kao izvor energije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese