Odlomak

 

Dosadašnja dostignuća u sportu ukazala su da se ova aktivnost razvija neobično brzim tempom. Poboljšava se pripremljenost sportista, menjaju uslovi treninga, usavršavaju trenažna sredstva, metode i opterećenja, uvode nova pravila, uređaji i oprema. To pokazuje da se u svetu mnogo radi na pronalaženju različitih mogućnosti za postizanje još većih rezultata.

Ovako brzom napretku sportskih dostignuća doprineli su poboljšani uslovi i sve veća konkurencija, a takođe i naučna istraživanja koja se u svetu intenzivno sprovode. Sve se više ukazuje na potrebu da se u toku trenažnog procesa stiču informacije ne samo o razvoju sportskih rezultata koje su korisne o davanju ocena uspešnosti sprovođenja trenažnog procesa, već da se naučna istraživanja usmere na otkrivanje što većeg broja nepoznatih činilaca, značajnih u postizanju uspeha u sportskoj aktivnosti.

Sredinom druge polovine xx veka (1970-1980) smatralo se da su u sportu već dostignute maksimalne sportske sposobnosti. Međutim, istraživanja koja su vršena u tom pravcu pokazuju, da takvo ograničenje još uvek ne postoji, jer se u tehnologiji sportskog treninga unosi sve veća racionalnost, na bazi naučnih dostignuća sportskih, medicinskih, psiholoških, socioloških i drugih nauka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese