Ispitivanje karakteristika tkanina za specijalne namjene
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio Andjeo cuvar 13. januar 2013. Prijavi dokument
PREDMET PROUČAVANJA
Poizvodnja i prerada stočnih proizvoda ili stočarsko-industrijski kompleks predstavlja podsistem agroidustrijskog sistema. Stočarsko-industrijski kompleks delimo u četiri faze:
Predmet proučavanja Org. Stoč. Proiz. su proizvodnja stočnih proizvoda i prerada stočnih proizvoda. Proizvodnja stočnih proizvoda i njihova prerada odvija se u različitim prirodnim i društveno-ekonomskim uslovima. Proces organizovanja usmeren je ka ostvarivanju određenog cilja. Oblast proizvodnje i prerade stoč. proizvoda posmatra se kao privredna aktivnost čiji je cilj postizanje ekonomskih rezultata.
POVEZANOST SA DRUGIM NAUČNO NASTAVNIM DISCIPLINAMA
Ovom nastavnom disciplinom obuhvaćene su dve naučne oblasti (organizacija i ekonomika proizvodnje) i dve faze reprodukcionog ciklusa (proizvodnja i prerada sočnih proizvoda) što pokazuje da za uspešno rešavanje problema neophodna je odgovarajuća stručna širina. Biotehničke nauke- pružaju brojna saznanja o osobinama domaćih životinja u vezi reprodukcije, iskorišćavanja, povećavanja proiozvodnje po jedinici kapaciteta i poboljšanje kvaliteta. Razvoj veterinarskih nauka- pruža sve više metoda i sredstava za efikasniju zdravstvenu zaštitu stoke.
Tehničke nauke- nude sve novija rešenja za smeštaj stočne hrane, stoke, stočnih proizvoda kao i za preradu stočnih proizvoda. Stvaraju se nova rešenja u konstrukciji opreme i unapređenju uslova mehanizovanja i automatizvanja radnih procesa. Tehnološki razvoj- širok izbor tehnoloških i tehničkih rešenja koliko predstavlja povoljnu okolnost, toliko i postaje složen problem u donošenju odluka u datom momentu.
STOČARSKO-IND. KOMPLEKS KAO DEO AGROINDUS. SISTEMA
Horizontalno povezivanje- sa2stoji se u stvaranju optimalnih proizvodno-ekonomskih, tehničko-tehnoloških i institucionalnih uslova za uspešniji razvoj proizvodnje unutar svake pojedinačne faze.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.