studenti
Mesto za uspešne studente

Paradajz

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

PARADAJZ

Paradajz je jedna od najrasprostranjenijih povrtlarskih kultura kod nas i zauzima značajno mesto u ishrani stanovništva. Zastupljena je vrlo rana proizvodnja ( plastenici i staklenici ), rana, srednje rana proizvodnja i kasna. Berba počinje početkom maja i traje do decembra. Paradajz se proizvodi za tržište i za preradu.

 

 

Opis biljke
Višegodišnja je biljka, ali se u umerenom klimatskom pojasu gaji kao jednogodišnja. Dlakava i lepljiva biljka tipično dostiže visinu od 1 do 3 m i ima slabu drvenastu stabljiku koja se često uspinje kao puzavica uz druge biljke.
Listovi su dugi 10 do 25 cm sa nazubljenim ivicama. Cvetovi su prečnika 1 do 2 cm, žućkaste boje, sa pet zašiljenih latica; rađaju u cvastima od 3 do 12. Plodovi su u početku zeleni, a sazrevanjem dobijaju zagasito crvenu boju.
Plodored U plodoredu dolazi na prvo mesto. Može se vratiti na istu površinu nakon 3-4 godine. Posle paradajza dobro uspeva korenasto povrće i lukovi. Na parceli na kojoj je prije uzgajan krompir, paprika ili patlidžan nebi trebalo da dođe paradajz.
Đubrenje i priprema zemljišta Paradajz se đubri stajnjakom i mineralnim đubrivima. Stajnjak se dodaje u količini od 40-60 t/ha. Koristi se zgoreli stajnjak, koji se nakon rasturanja odmah unosi u zemljište, obično pred oranje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.