Odlomak

1.    Štitasta žlezda
Štitasta žlezda je u obliku štita ili leptira i nalazi se u uvratnom delu neposredno ispod grkljana, a ispred i sa strana dušnika. Pričvršćena je za tireoidnu hrskavicu grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Sastoji se od dva režnja, levog i desnog, koji su povezani suženjem-istmus (lat: isthmus). Ponekad postoji i treći, piramidalni režanj (lat: lobus pyramidalis) u srednjem delu žlezde. U svakom režnju nalazi se veliki broj folikula, koji su funkcionalne jedinice.
Štitasta žlezda je jedna od većih žlezda sa unutrapšnjim lučenjem i njena težina je oko 10-20 g. Neposredno iza štitaste šlezde sa obe strane prolazi povratni grkljanski živac, bočno leži takođe sa obe strane zajednička karotidna arterija, unutrašnja jugularna vena i živac vagus. Ispred je mišićni sloj prednje strane vrata.
Štitasta žleda stvara i sekretuje u krv hormone: tiroksin, tironin i kalcitonin.
1)    Tironin (T3) je aktivna forma hormona (oko 5 puta je aktivniji od tiroksina). Tironin nastaje iz aminokiseline tirozin i sadrži 3 atoma joda. Poluživot ovog hormona je kratak, oko 1 dan. Štitasta žlazda ga proizvodi u manjoj meri, a uglavnom nastaje u periferiji iz tiroksina, koji pod uticajm enzima dejodaza gubi 1 atom joda, tako da nastaje tironin. Gotovo sav tironin vezan je za proteine: prealbumin, albumin i tiroksin-vezujući globulin u krvi, svega 0.4% ovog hormona je slobodno i samo taj oblik je aktivni hormon.
2)    Tiroksin (T4), takođe nastaje iz aminikiseline tirozin, ali poseduje 4 atoma joda. Štitasta žlezda u najvećoj meri sekretuje ovaj hormon. Vreme poluživota je oko 6 dana i nalazi se u krvu još više vezan za protein (prealbumin, albumin, tiroksin-vezujući globulin) nego tironin, slobodno je svega 0.04%. Iz njega dejodacijom nastaje aktivni oblik tironin.
Za stvaranje ova dva hormona potreban je jod, koji se unosi hranom iz spoljašnje sredine. Nedeljna potreba za jodom je oko 1 mg. U nekim krajevima je koncentracija joda u zemlji i samim tim hrani nedovoljna, pa se kihunjska so jodira. Jod se apsorbuje iz creva i dospeva u cirkulaciju.
3)    Kalcitonin je peptidni hormon koji igra ulogu u regulisanju metabolizma kalcijuma. On smanjuje koncentraciju kalcijuma u krvi tako što podstiče njegovu ugradnju u kosti u vidu kalcijumfosfata.
Tiroksin i tironin se vezuju receptore u jedru ćelije što dovodi do intenzivne transkripcije velikog broja gena strukturnih i transportnih proteina. Promene se ostvaruju na nivou čitavog organizma. Ovi hormoni dovode do:

  •     povećanja bazalnog metabolizma usled čega je potrošnja energije povećana, sinteza proteina i rast mladih osoba se takođe ubrzavaju,
  •     povećava se i aktivnost endokrinih žlezda, sekrecija insulina, glukokortikoida…
  •     povećava se broj i veličina mitohondrija u većini ćelija u telu; to je direktno povezano sa povećanjem aktivnosti i potrošnjom enrgije, jer mitohondrije stvaraju ATP.
  •     podstiče se rast i razvoj mozga u fetalnom periodu i tokom prvih nekoliko godina života – nedostatak tiroksina u ovom periodu može izazvati mentalnu zaostalost (kretenizam).
  •     povećava se razgranja glukoze-glikoliza, ali i njeno stvaranje-glukoneogeneza,
  •     razgrađuju se masti iz masnog tkiva i povećava količina slobodnih masnih kiselina u krvi,
  •     u srcu dolazi do povećanja njegovog rada,
  •     povećana sekrecija ovih hormona može dovesti do nervoze i drugih psihičkih poremećaja,
  •     za normalnu seksulanu funkciju potrebni su takođe ovi hormoni.

Rad štitne žlezde je pod kontrolom tireotropnog tj. tireostimulirajućeg hormona (TSH) iz hipofize.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Skripte

Komentari