Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Diplomski/master radovi, Skripte, Agronomija, Tehnologija
Objavio studenti.rs 22. decembar 2015. Prijavi dokument
UVOD
Još u 4. veku pre nove ereAristotel je zapisao da bi morska voda kao i vino i druge tečnosti mogli da se pretvore u pijaću vodu kada bi se podvrgli pocesu destilacije. Ovakav zaključak nije korišćen sve do 8. i 9. veka nove ere, kada su arapski alhemičari osmislili „alambike“ koje su koristili za dobilanje osnova parfema.
Znanje o procesu destilacije brzo se širilo Evropom i u mnogim zemljama započela je proizvodnja destilovanih alkoholnih pića koji su nazvani „Voda života“. Otkrivanje pravog porekla alkoholnog pića nije nimalo lako pošto su recepti postali deo nacionalnog ponosa.
U 15. veku počinje proizvodnja „nacionalnih pića“ u zemljama Evrope i to džina u Engleskoj, šnapsa u Nemačkoj, vodke u Rusiji i Poljskoj i rakije na Balkanu. Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“ (znoj). U naše krajeve stigla je sa Turcima u 14. ili 15. veku i označavala je piće arak koje se proizvodilo u dalekoistočnim zemljama. U Srbiji se rakija proizvodila od različitog voća, najčešće šljive i to tek krajem 19. veka, nakon uništenja vinograda i smanjenja proizvodnje vina.
U srpskom narodu rakija je oduvek imala poseban značaj kako u svakodnevnom životu, svečanim trenucima, prilikom obreda, tako i kao prevencija i lek. Smatra se da jedna čašica rakije deluje preventivno na mnoge bolesti kao što su stres, depresija, dijabetes, angina pektoris, hepatitis A, kamen u bubregu, reumatični artritis, osteoporozu, kod poboljšanja pamćenja, ali i otvara apetit.
Za proizvodnju rakija od voća u Srbiji se najčešće koriste rakijske sorte šljive kao i sorte šljive kombinovanih svojstava. Takođe, u pojedinim delovima Srbije zavisno od podneblja i navika, za proizvodnju rakija se koriste i mnoge druge voćne vrste kao što su kajsija, kruška, dunja, jabuka, grožđe, višnja, malina, kupina, dud i drugo voće.
1. Pojam rakije
Rakija je žestoko alkoholno piće koje se dobija jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem voća, raži, krompira i sličnog. Rakija je reč arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“. U naše krajeve je stigla sa Turcima. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi. Tek u 15. veku počinje proizvodnja nacionalnih pića u Evropi, a samim tim i rakija na Balkanu.
Rakija se može proizvoditi od svih voćnih vrsta koje sadrže šećer iz kojeg u toku alkoholne fermentacije nastaje alkohol. Najpogodnije voćne vreste za proizvodnju rakije su jabučaste (jabuke i kruške) i koštičave vrste (šljive, trešnje, višnje, kajsije i breskve). U nekim zemljama rakija se proizvodi i od bobičastog voća (maline, ribizle, kupine itd.). Lozovača i komovica se proizvode od prevrelog kljuka grožđa ili komine od grožđa koje zaostaju u proizvodnji vina.
Voće za proizvodnju rakije se bere u punoj fiziološkoj zrelosti jer u tom stadijumu voće sadrži maksimalnu količinu šećera i najizraženiju sortnu aromu koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju. Za proizvodnju voćnih rakija uglavnom se koristi voće koje nije prikladno za duže čuvanje i skladištenje, prezrelo, oštećeno i manje kvalitetno. Od takvog voća može se dobiti još uvek dobra rakija. Jako trulo i plesnivo voće znatno umanjuje kvalitet rakije jer dolazi do prelaska stranih mirisa u rakiju za vreme destilacije. Rakija proizvedena od nedozrelog voća je drugorazrednog kvaliteta posebno u pogledu arome.
Za proizvodnju vrhunske rakije potrebno je uzimati samo fiziološki zrelo, neoštećeno i dobro čuvano voće. Prezrelo, oštećeno i plesnivo voće sadrži manje šećera i ima lošu aromu, pošto prezrelo voće brzo gubi aromatične komponente. Izuzetak od ovog generalnog pravila čine šljive i kruške viljamovke čiji prezreli plodovi sadrže više aromatičnih materija i daju kvalitetniju rakiju.
U tabeli je prikazan randman rakije pojedinih voćnih vrsta. Pod randmanom rakije podrazumeva se količina rakije koja se dobija od 100 kg voća ili grožđa:
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.