Odlomak

 

-2005 godine – Gospodinu  JF (imao je 45 godina) je postavljena je dijagnoza multiplog mijeloma (MM). Bolest je uznapredovala sa masivnom infiltracijom koštane srži, osteolitičkim lezijama po cijelom skeletu, posebno kralježnici, koje su izazivale jake bolove I skoro potpunu nepokretnost. Imao je izraženu anemiju.

Terapija je počela kombinacijom hemoterapije I radioterapijom kralježnice te uključenjem bifosfonata.   Nakon 6 ciklusa KT postignuta je parcijalna remisija te se u dva navrata urađena transplantacija analognih matičnih stanica  – sve to je dovelo do kompletne remisije bolesti.

-2010 godine – nastupa progresija bolesti sa metastatskim promjenama u desnoj ključnoj kosti i regionalnim lymfnom čvorovima. Provedena je lokalna radioterapija te KT sa novim hemoterapijskom lijekovima.. postignuta je stabile remisija.

-2013 godine ponovna progresija bolesti  te je uključen još noviji lijek (TALIDOMID) kojim je postignuta kompletna remisija bolesti I bolesnik živi normalnim životom.

-2017 godine (12 godina nakon otkrivanja bolesti) ponovna progresija bolesti te uvođenje u KT lijeka koji spada u poslednju generaciju hemoterapeutika (u upotrebi od 2015 – bortezomib) kojim se nakon 8 ciklusa postiže kompletna remisija bolesti u kojoj je I sada

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Farmacija

Više u Obrazovanje

Više u Prezentacija

Komentari

Click to access the login or register cheese